Meteorologická zima začíná zostra. Dagmar Honsová odpovídala, co nás čeká

V posledních letech často skloňujeme "letní" zimy, které jsou chudé na sněhovou pokrývku v nižších a středních polohách, ale i v horských oblastech často dochází k oblevám. Často přepisujeme tabulky teplotních rekordů. Třeba loni v lednu, který odstartoval v Javorníku teplotou 19,6 °C.

Letošní vydatné sněžení na startu meteorologické zimy budou v příštím týdnu střídat v ranních minimech teploty až na -15 °C.

[chooze:article;value:530970]

Jaká bude letošní zima?

Sezónní výhledy počasí, které vydávají velká evropská a americká centra, počítají ve střední Evropě s teplotně mírně nadprůměrnou zimou. S největší teplotní kladnou odchylkou počítají pro únor. To ale neznamená, že se nesetkáme sem tam se sněhovou kalamitou nebo ledovými dny. Dobrá zpráva je ale ta, že na srážky bude zima bohatá.

Čtenáři měli také možnost položit otázky ohledně nadcházející zimy meteoroložce Dagmar Honsové. Odpovědi si můžete přečíst níže.

Na dotazy čtenářů o počasí
v nadcházející zimě
odpovídala meteoroložka Dagmar Honsová

otázka od Naseami@seznam.cz: Dobrý den, jaký by měl být poslední prosincový týden a začátek ledna? Děkuji za odpověď odpověď: Klidné páteční odpoledne, na většině území ve znamení sněžení.  V nejbližších hodinách bude sněžení na jihu našeho území nabírat na intenzitě. Pokud započítáme už současnou výšku sněhu na Českomoravské vrchovině, do konce víkendu tam bude ležet až 50 cm sněhu! Ideální čas na Vaše otázky k počasí. Těším se na ně. Pojďme hned k té první – na takto dlouhé časové období můžeme vycházet pouze ze sezónních výhledů počasí, které počítají teplotní odchylky a docela se shodují na tom, že začátek prosince bude z celého měsíce nejchladnější a poslední prosincová dekáda už opět přinese nadprůměrné teploty. 
otázka od Renaty: Letošní počasí je jako na houpačce. Myslíte si, že na to má vliv El Niño i sopky, co se daly do pohybu? Vím, že je těžké předvídat dlouhou dobu dopředu, ale bude letošní zima teplotně podprůměrná, než v předešlých letech? A  jak to bude se sněhovou nadílkou? Bude delší zimní období? Děkuji a přeji krásný den.  odpověď: Dobrý den, letošní výrazně nadprůměrné září a říjen vystřídal na srážky bohatý listopad, který ve svém konci přinesl pravé zimní počasí. Počasí je propojeno celosvětově, ale jednoznačný vliv na něj u nás El Nino potvrzen nemá (přece jen jsme od Pacifiku dost daleko), i výbuch podmořské sopky, který vyvrhl obrovské množství vodní páry do ovzduší zřejmě také počasí a jeho dopady ovlivnil. A ještě do třetice jsme v období klimatické změny.
Sezónní výhledy počasí, která vydávají velká evropská a americká centra, počítají v Evropě střední teplotně mírně nadprůměrnou zimu. Největší teplotní kladnou odchylku počítají pro únor. To ale neznamená, že se nesetkáme sem tam se sněhovou kalamitou nebo ledovými dny. Dobrou zprávou je ale to, že na srážky bude zima bohatá.
otázka od Verči: Přála bych si, aby tohle počasí vydrželo do Vánoc. Na Vánoce musí být sníh, ne bláto. To se pak říká, nádherné Vánoce na sněhu. Je to pak pěkné hlavně proti děti, které mají ze sněhu největší radost.  odpověď: Dobrý den, děti budou mít radost hlavně z dnešní nadílky sněhu - je mokrý a skvěle se z něj staví sněhulák. O víkendu už ho vystřídá prachový sníh, z něho se tak dobře nestaví. I přes to, že do konce týdne napadne v nížinách velké množství sněhu a i v nižších polohách bude ležet až půl metru, jen tak neroztaje, ale i z posledních let všichni dobře víme, co dokáže předvánoční obleva - viz loňský rok, kdy těsně před Vánocemi přišlo oteplení a vydatný déšť, kdy veškerý sníh roztál i na horách. Na druhou stranu si bílé Vánoce zasloužíme - ty poslední opravdu na sněhu přinesl rok 2010.
otázka od Hanky: Dobrý den, zajímalo by mě, jaké jsou letošní vyhlídky na počasí během Vánoc nejen na horách, ale i v nížinách. Zda je možné očekávat, aby zůstal aspoň dosavadní sníh, pokud již více nepřibyde, nebo zda budou opětovně Vánoce na blátě? Děkuji za Váš čas a odpověď. Hanka odpověď: Krásný den, tkz. předvánoční obleva se v Česku vyskytuje až se 70 % pravděpodobností, proto jsou u nás v nížinách bílé Vánoce tak vzácné. A počasí nejen v minulých letech bylo dost rozmanité. Poslední opravdu bílé Vánoce i do nížin naposledy přinesly roky 2001 a 2010. V posledních letech se daleko častěji přepisují tabulky teplotních rekordů na Vánoce než, že Vánoce připomínají zimu. Např. roky 2007 – v Albrechticích bylo 11,2 °C, 2013 – v Bohumíně 13,2 °C, v roce 2015 – Tábor 11,3 °C. Počasí na Štědrý den může být hodně proměnlivé, což dokazuje i pohled do historie. Na 24. prosince byla u nás naměřena nejvyšší teplota v roce 1958 na stanici Lučina 14,5 °C. Z pražského Klementina je teplotní rekord na 12,9 °C z roku 1977. Nejnižší teplota na Štědrý den byla naměřena na Horské Kvildě -31,5 °C v roce 2001. Nejvyšší sněhová pokrývka byla naměřena v Krkonoších v roce 1974 tj. 215 cm.
otázka od Marcely: Dobrý den. Člověk má tendence pamatovat si to hezké. Já si tak pamatuji zimu 1993/94, kdy byl sníh také od listopadu a vydržel do ledna. Zajímalo by mě, jestli si to pamatuji dobře (+- nějaký den) a jestli nás letos čeká něco podobného. Děkuji. odpověď: Dobrý den, děkuji za Vaši skvělou vzpomínku! Máte pravdu, zrovna včera jsem na rok 1993 narazila, protože pro 30. listopadu na severu Česka leželo ještě více sněhu než letos, v Liberci bylo podle statistik 20 cm sněhu a zima měla zelenou do jara. Už v příštím týdnu se jednotlivé výstupy numerických modelů "perou" o to, zda bude do střední Evropy pokračovat příliv studeného vzduchu, nebo zda ho vystřídá teplé proudění a přijde obleva (více se jich shoduje na nárůstu teplot ve vyšších vrstvách atmosféry) a podle výstupů sezónních modelů to vypadá, že první prosincová dekáda bude tou nejchladnější z celého prosince. Ale dlouhodobé předpovědi bychom měli brát s rezervou.
otázka od Tamary: Pěkný den, paní Honsová, ráda sleduji vaše počasí, moc se mi ale nelíbí ty mapy teplot, nedokáži odhadnout, jaká bude u nás, v Lipníku nad Bečvou, teplota. Nejdou barvy udělat nějak více výrazně? Děkuji za milé povídání o počasí a těšíme se na další. Sníh nám nevadí, příroda potřebuje vodu, sleduji, že ji je stále méně a méně. Budeme vás sledovat zase v pět hodin a pošleme obrázky na Facebook. odpověď: Dobrý den, mám radost z Vaší zprávy a že sledujete naši předpověď počasí. Je pravda, že v poslední době si do grafiky ráda dávám přímo výstupy numerických modelů (často i z důvodu, abyste mi věřili, protože když na začátku října hlásíte, že může být i 30 °C, nebo, že ranní teploty byly zároveň těmi nejvyššími z celého dne, je lepší ukázat, z čeho vycházíte) a ty mají ale přesně jednotlivé teploty odškálovány barvami. Proto nyní ty "bledule" na grafice. Počkejte, až přijdou silné mrazy, tedy na pondělí, to vypadá, že bude v minimech až -15 °C.
otázka od Martina Suchého: Dobrý den, očekává se tento rok dlouhá zima? odpověď: Dobrý den, z výstupů sezónních modelů mohu jen konstatovat, že největší kladnou teplotní odchylku počítají pro únor. To ale rozhodně neznamená, že na Vaši otázku mohu odpovědět ano/ne. V posledních letech jsou sice zimy "letní", často bez sněhové pokrývky v nižších polohách, ale pak ještě udeří mrazy a sněžení na začátku května.
otázka od Tamary: LIPNÍK NAD BEČNOU AKTUÁLNÍ POČASÍ: Sněžení, sníh ještě trochu taje, zataženo a teplota kolem 0°C. odpověď: Dobrý den, děkuji za super meteozprávu! Teploty půjdou dolů nejen na teploměru, ale ochlazovat se bude i ve vyšších vrstvách atmosféry. A první lednový víkend bude ledový - odpolední teploty budou zůstávat pod bodem mrazu.
otázka od Romana Nového: Zdravím, jak bude na Vánoce? Máme očekávat bílé Vánoce? odpověď: Vzpomínáte na loňský rok? Týden před Štědrým dnem bylo Česko pod sněhem, a pak sníh odtál i na horách a 1. ledna jsme naměřili na Javorníku 19,6 °C. Vzpomínáte na Vánoce před 2 lety? To byl triler - Česko mezi teplou a studenou vzduchovou hmotou. 24. prosinec na blátě, 25. prosinec na sněhu.
Pravděpodobnost bílých Vánoc na stanici Praha-Ruzyně ze statistiky posledních 60 let je 28%, z pohledu posledních 20 let 30 %. Cítíte, jak se snažím z Vaší otázky vyklouznout? Nyní nelze bílé Vánoce ani potvrdit ani vyloučit.
otázka od Karla III.: Je pravděpodobné, že tak, jak je dnes, bude už celou zimu? odpověď: Dobrý den, je to velmi málo pravděpodobné. Sněžení bude v Čechách ustávat v neděli ráno, na Moravě a ve Slezsku až během nedělního odpoledne. A hned v pondělí ráno budou teploty klesat až k -15 °C.
otázka od Václava: Dobrý den, jak to mám dělat se zasněženým autem, když nejezdím každý den? Mám ho i tak vyčistit, nebo je bezpečné na něm sníh pár dní nechat? odpověď: Vyšší sněhová pokrývka se hůře mete, a ještě i záleží na tom, zda vám auto stojí už od úterý. To budete mít pod sněhovou pokrývkou i led.
otázka od Lindy: Jak bude prosím na silvestra v Brně? odpověď: Velmi předčasná otázka, v posledních letech jsme Silvestra trávili v tričku:-).
otázka od Jirky: Věříte tradičním pranostikám? Jsou platné i v době globálního oteplování?  odpověď: Věřím časoměrným pranostikám, na Hromnice o hodinu více, a nyní se blíží také moje oblíbené rčení: období od sv. Lucie po Tři krále, černou zimou nazýváme. Což je období s krátkým bílým dnem a nedostatkem slunečního záření.
otázka od Petry: V současné době platí i u počasí, že jeden extrém vystřídá další. Jak bude vypadat letošní zima? Je třeba se připravit na kruté mrazy? Děkuji za odpověď. odpověď: Na Vaši otázku mě jako první napadá odpověď, že jsme v období klimatické změny a jednotlivé scénáře, které se touto problematikou zabývají, upozorňují, že extrémů v počasí bude přibývat. Nicméně pokud nahlédnete do historických pramenů i v nich se dozvíme o četných extrémech a nebezpečných jevech v počasí. Už jen vydatné a trvalé sněžení v následujících hodinách v kombinaci s tvorbou sněhových jazyků a závějí a řidičů na letních pneu, lze nazvat extrémem. A počátek příštího týdne přinese i silné mrazy. V pondělí budou teploty klesat až k -15 °C.
otázka od Radovana: Dobrý den, prosím jaké by mělo byt počasí v termínu 9-16.12? A zda sníh co teď napadl na horách vydrží v tomto termínu? Díky za odpověď.  Radovan odpověď: Dobrý den, děkuji za zprávu. Příští týden zřejmě přinese nárůst teplot a tím pádem zhoršení kvality sněhu, ale současných až 60 cm sněhu na vrcholcích Šumavy, Krkonoš a Krušných hor hned tak neroztaje.
Závěrečná slova Dagmar Honsové: Děkuji všem za fajn otázky k počasí. Přeji klidnou meteorologickou zimu a buďte opatrní na silnicích, na většině území sněží a jen tak nepřestane. Během noci na sobotu a v sobotu dopoledne očekáváme i srážky vydatné a trvalé.
zdroj: TN.cz

​Mezi klady teplotně nadprůměrné zimy patří například ekonomická úspora za topení nebo za ošetření silnic silničáři, dále nám počasí umožňuje více času trávit venku. Více se hýbeme, což je dobré pro naši kondičku. Při procházkách se psy se na chodnících ve městech nesetkáváme tak často se solí.

Teplá zima má ale také své záporné stránky – rychleji se šíří respirační onemocnění i chřipky, nepromrzne dostatečně půda a přezimuje více škůdců.

Lyžařská sezóna začíná. Rolbaři upravují běžecké tratě, otevřou i některé skiareály:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.