Meteorologové jsou v pozoru. La Niña se začíná rychle probouzet k životu

Meteorologové na západním pobřeží Jižní Ameriky začínají zpozorňovat. Oceánské proudy v Tichém oceánu totiž výrazně ochladly. Nejcitelnější to je u pobřeží Ekvádoru, kde se teploty proudů propadly oproti normálu i o tři stupně Celsia.

Podle meteorologů je to náznak toho, že se postupně začíná objevovat jev La Niña, píše portál Gestión. Meteorologická událost příbuzná slavnějšímu El Niño má potenciál ve velké části světa ovlivňovat počasí.

[chooze:article;value:555326]

I když už ochlazování oceánů, které je průvodním jevem La Niña už meteorologové sledují, do skutečného začátku má ještě daleko. Podle portálu Infocampo je šance, že se skutečně projeví už v červenci, nejpravděpodobněji se La Niña začne ukazovat na podzim.

Při jevu La Niña se oceánské proudy v Tichém oceánu, které směřují od pobřeží Jižní Ameriky, ochlazují, a to až o pět stupňů oproti normálu. Obvykle tento stav trvá asi pět měsíců, výjimkou však nejsou ani delší jevy. Ovlivnit může například sílu hurikánů v Atlantském a Tichém oceánu i podpořit vznik bouří, které z Atlantiku udeří na Evropu.

​Extrémní počasí v USA si vyžádalo nejméně 4 oběti. Platila i výstraha před tornády:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.