Meteorologové tvrdí, že houby porostou. Je to blbost, kroutí hlavou mykologové

Informace z mapy o pravděpodobnosti růstu hub z dílny Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dělá řadě houbařů marné naděje. Na většině území České republiky je podle ní totiž vysoká pravděpodobnost růstu hub. V několika částech okresů Český Krumlov, Prachatice, Klatovy, Jeseník, Bruntál či Olomouc je šance na nález hub dokonce velmi vysoká.

Podle mykologů je ale situace v terénu velmi odlišná. "Růst se spíše zastavil. Velmi hojně rostou hřiby žlučníky. Klasické jedlé houby teď rostou spíše vzácně," řekla pro redakci TN.cz kurátorka fondu mykologie Muzea východních Čech v Hradci Králové Tereza Tejklová.

​Souhlasil s ní i mykolog Vladimír Antonín. "Situace u nás je na většině území poměrně špatná," přidal odborník. "Ta mapa je úplně na nic. Co se týká Vysočiny, tak je hub málo. V Moravském krasu jsou místa, kde rostou pěkně. Hlavně hříbky a růžovky, ne že by tedy byla nějaká druhová pestrost," přidala mykoložka Hana Ševčíková.

Podle Ševčíkové nerostou houby ani v České Třebové a okolí Žďáru nad Sázavou. V okolí Bystřice prý rostou velmi málo a daleko od sebe. Růstu hub nepomůže ani teplé počasí posledních dní.

[chooze:article;value:520145]

"Člověk, který si jde jen nasbírat houby, ať do lesa nechodí. Ten, kdo se chce projít, vidět krásnou přírodu a u toho si nasbírat nějaké houby a s košem se potáhne delší dobu, tak minimálně v Moravském krasu by to za to stálo," doplnila Ševčíková.

Podle ČHMÚ je mapa vytvářena ve spolupráci s Českou mykologickou společností, která na možné chyby upozorňuje. "Podle odborníků, s nimiž jsme v kontaktu, by mapa měla platit. Zkoumáme pravděpodobnost výskytu hub, nikoli jejich reálné množství," upozornila mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Aneta Beránková. 

Počet případů otrav houbami stoupá. Ve Zlíně jich za dva týdny napočítali osm:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.