Meteorologové už tuší, jaká bude příští zima. Mrazy spustí oceánská anomálie

Oceánský vzor v Pacifiku, nazvaný Pacifická dekádní oscilace (PDO), hraje klíčovou roli v sezonních vzorcích počasí. Podle meteorologů z odborného portálu Severe Weather nejnovější prognóza říká, že ani letos tomu nebude jinak.

"Když se podíváme na anomálii povrchové teploty, můžeme vidět, že negativní PDO podporuje chladnější zimy na severu a severozápadě Spojených států a západní Kanadě," tvrdí odborníci. Mírnější zimu naopak očekávají na jihovýchodě Spojených států.

[chooze:article;value:552542]

​Co se týká deště, očekávají, že nejvíce pršet bude nad jižní Kanadou a severozápadem USA. Méně srážek by mělo být naopak nad jižní částí USA a severem Kanady. Negativní PDO by také mělo přinést na západ Spojených států a na severovýchod hodně sněhu.  

Jak to bude v Evropě

S počasím ale mohou zamávat i další jevy. "O konečném výsledku zimy samozřejmě rozhodují další faktory, zejména La Niña v tropech," dodávají meteorologové. "I když jsme v dubnu 2024 stále ve vzoru El Niño, numerický model ukazuje silné signály přechodu na La Niña letos v létě a na příští zimu," uvádí meteorolog Zach Butler z OpenSnow.

Podle něj jsme mohli kruté zimy způsobené dopady La Niñou sledovat už i v předchozích letech. Odborníci ale upozorňují, že na rozdíl od Kanady a Spojených států amerických mají tyto anomálie na počasí v Evropě mnohem menší vliv.

Do Česka se vrátila zima. Botanická zahrada hlásí vážné škody (04/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.