Meteorologové už znají předpověď na jaro. Největší překvapení přinese březen

S příchodem března startuje i meteorologické jaro. A ačkoliv pranostika říká, že "březen – za kamna vlezem," letos to tak zřejmě nebude. Podle meteorologů to totiž vypadá, že po teplotně nadprůměrem únoru se v podobném duchu ponese i březen.

"Podle sezónního výhledu centra NCEP by meteorologické jaro jako celek mělo být teplotně nadprůměrné, největší teplotní odchylku od dlouhodobého normálu by měl přinést hned březen," uvedla pro TN.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Teploty v březnu se totiž obvykle pohybují okolo 3,2 °C. V dubnu pak teplota většinou stoupá až na 8,5 °C a v květnu dokonce na 13 °C. Už na konci února ale rtuť teploměru v některých částech republiky šplhala až k 17 °C.

[chooze:article;value:543666]

​Kromě vyšších teplot by se o něco více než obvykle měl objevovat i déšť. "Srážkově máme před sebou zřejmě normální nebo teplotně slabě nadprůměrné měsíce," myslí si Honsová. 

"Před dvěma lety byl extrémně suchý březen, kdy spadlo pouze 35 procent dlouhodobého normálu, který je 46 mm," připomněla. V dubnu pak průměrné srážkové úhrny bývají 39 mm a v květnu 70 mm.

Srážkově bohaté už byly ale i zimní měsíce. "Letošní zima, i přes to, že byla chudá na sněžení, přinesla hodně srážek a o suchu nyní v Česku nemůže být ani řeč," uzavřela meteoroložka.

Změna počasí ovlivňuje porosty. Odborník poradil, jak se starat o trávník:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.