Meteorologové varují před bouřkami. Mohou překvapit svou intenzitou

Do Česka se přihnaly bouřky, které během dne postupují přes naše území směrem od východu na západ. Podle meteorologů mají sice poměrně málo energie, ale dost vlhkosti. Upozorňují tak na to, že i navzdory tomu, že při pohledu na radar se může zdát, že jde o slabé bouřky, mohou svou intenzitou překvapit.

"Měly by v nich být dominantní tzv. teplé srážkotvorné procesy, které jsou na tvorbu srážek velice efektivní, a proto i radarově poměrně slabá bouřka může překvapit intenzitou deště," zdůrazňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). I tak by ale úhrny srážek neměly přesahovat 30 mm.

[chooze:article;value:553645]

Podle předpovědi se navíc bouřek jen tak nezbavíme. Objevit se mohou i o víkendu. V sobotu je meteorologové očekávají odpoledne a večer hlavně na horách. A v neděli bude lepší si deštník přibalit, ať vyrazíte kamkoliv. 

Jinak tomu nebude ani v příštím týdnu, kdy se v pondělí déšť přižene od severozápadu a neustane ani v dalších dnech. Ojedinělý výskyt bouřek ale meteorologové hlásí jen do úterý. Pak už by se měl objevovat jen déšť nebo přeháňky.

V dubnu se silná bouře přehnala i přes Německo. Doprovázel ji silný vítr o rychlosti až 100 km/h: 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.