Meteorologové varují před silnými bouřkami. V šesti krajích platí výstraha

[chooze:gallery;value:36143]

​Na téměř polovině území České republiky platí od pátečního poledne do 20. hodiny výstraha před bouřkami. "V pátek odpoledne a večer očekáváme místy bouřky, i silné, doprovázené zejména kroupami, nárazy větru kolem 20 m/s (70 km/h), ojediněle krátkodobými úhrny srážek kolem 25 mm," varuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Nejhůř je na tom jižní Morava, kterou bouřky bičovaly i v uplynulých dnech. V pátek odpoledne zasáhly především okolí Brna, odkud se pak ženou dál na východ.

Bouřky hrozí v Jihočeském kraji (Vimperk, Prachatice, Vodňany, Týn nad Vltavou, České Budějovice, Český Krumlov, Kaplice, Trhové Sviny, Třeboň, Jindřichův Hradec, Soběslav a Dačice), na Vysočině (Pacov, Pelhřimov, Jihlava, Telč, Žďár nad Sázavou, Nové Město na Moravě, Bystřice pod Pernštejnem, Velké Meziříčí, Třebíč, Moravské Budějovice a Náměšť nad Oslavou), v celém Jihomoravském i Zlínském kraji.

[chooze:article;value:558641]

​Před bouřkami meteorologové varují i v části Olomouckého kraje (Konice, Litovel, Prostějov, Šternberk, Olomouc, Přerov, Lipník nad Bečvou a Hranice) a také v Moravskoslezském kraji (Opava, Vítkov, Kravaře, Hlučín, Odry, Bílovec, Ostrava, Nový Jičín, Bohumín, Orlová, Karviná, Havířov, Český Těšín, Frýdek-Místek, Kopřivnice, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdlant nad Ostravicí, Třinec a Jablunkov).

​Do pátečního poledne platila i výstraha před povodněmi v Moravskoslezském kraji (Nový Jičín, Kopřivnice, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Český Těšín, Třinec a Jablunkov) a ve Zlínském kraji (Valašské Meziříčí, Rožnov pod Radhoštěm a Vsetín).

​Ve čtvrtek večer měli kvůli bouřkám nejvíce napilno královéhradečtí a jihomoravští hasiči. Celkově vyráželi k téměř 40 případům. Nejčastěji šlo o odstraňování popadaných stromů, čerpání vody a úklid komunikací od nánosů bahna. 

Kvůli vydatným dešťům mají lidé na západě Čech problémy s pitnou vodou. Podívejte se na čtvrteční reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.