Meteorologové varují před smrští ničivých hurikánů. Ovlivní i Česko

S rostoucími teplotami se pomalu ale jistě blíží takzvaná hurikánová sezóna. Ta obvykle trvá od začátku června do konce listopadu, už nyní, více než měsíc před jejím začátkem, ale meteorologové nad Atlantikem pozorují známky silné bouřkové aktivity.

Podle portálu USA Today už americké Národní centrum pro hurikány vydalo své vůbec první letošní varování před potenciálně nebezpečnou tropickou meteorologickou poruchou. Ta se sice nakonec rozplynula. Podle odborníků jde ale o předzvěst velmi ničivé a na hurikány nesmírně bohaté sezóny.

"Nad teplými oceány se tvoří daleko intenzivnější tropické cyklony. Je to i proto, že se během léta budeme dostávat do fáze La-Niňa. Nad západním tropickým Atlantikem se tak bude snižovat střih větru, což jsou skvělé podmínky pro vznik hurikánů," vysvětluje meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:550769]

Podle odborníků z Pensylvánské univerzity může letos vzniknout až 33 významných tropických bouří. V průměru jich přitom ročně bývá jen 14. Zatím nejbouřlivějším rokem byl v tomto ohledu rok 2020, kdy vzniklo 30 pojmenovaných tropických bouřek. Kromě La-Niňa má výraznou roli v jejich vzniku sehrát také velmi teplá voda v oceánu.

"Teplota povrchových vod Atlantiku je rekordní. Už přes rok jsou hlášeny historicky nejvyšší teploty. Hovoříme o mořské vlně veder," upozorňuje Honsová. "Za posledních deset let jsme viděli mnoho extrémně aktivních sezón a téměř ve všech případech jejich aktivita vycházela ze stále vyšších teplot v tropickém Atlantiku," tvrdí pak šéf skupiny meteorologů z Pensylvánské univerzity Michael Mann.

Takto extrémní počasí přitom nejspíš neovlivní jen americký kontinent, ale i Evropu a s ní i Česko. "Počasí u nás v posledních letech ovlivnil například exhurikán Martin v listopadu 2022, v říjnu 2020 exhurikán Zeta, exhurikán Helene v září 2018, Maria a Lee v říjnu 2017, exhurikán Epson v listopadu 2012 nebo v září 2011 exhurikán Katia," vyjmenovává Honsová.

[chooze:article;value:553145]

To, jak se takový exhurikán projeví, pak záleží na tom, kde se zrovna nachází. Pokud se zastaví nad severozápadní Evropou, může nad Česko nahnat teplý vzduch od jihu a přinést hezké počasí. Naopak pokud se posune dále na východ, znamená to příchod dešťů.

"Závěry studií klimatických změn se shodují na tom, že v rámci nárůstu teplot vzduchu Atlantiku bude počasí v Evropě ovlivňovat stále více exhurikánů," doplnila meteoroložka.

Po vysokých teplotách přijde změna. Česko potrápí i bouřky:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.