Meteorologové vydali červenou výstrahu. Hrozí extrémní nebezpečí

[chooze:gallery;value:36059]

​​Meteorologové vydali výstrahu před povodněmi. Extrémní stupeň nebezpečí bude platit od sobotní půlnoci v části Plzeňského kraje (Plzeň, Nýřany, Stříbro, Tachov, Stod, Horšovský Týn a Domažlice). "Vzhledem k vysokému nasycení a velmi vydatným srážkám očekáváme vzestupy hladin toků pramenících v Českém lese (Mže a přítoky, Radbuza). Během soboty pak dojde k prudkým vzestupům hladin s překročením limitů pro 3. stupeň povodňové aktivity," informují meteorologové.

Mže se v pátek před polednem dostala na 2. stupeň povodňové aktivity. Od půlnoci bude vysoký stupeň nebezpečí před povodněmi platit i na Rokycansku a Kralovicku. Ve zbytku Plzeňského kraje (Přeštice, Blovice, Nepomuk, Klatovy, Horažďovice a Sušice) hrozí velká voda od pátečních 18 hodin.

Povodňová výstraha bude platit od pátečních 18 hodin i v Ústeckém kraji (Kadaň), celém Karlovarském kraji a v části Jihočeského kraje (Strakonice, Vimperk a Prachatice).

Ve Středočeském kraji (Černošice, Beroun, Rakovník) budou povodně hrozit od půlnoci v noci z pátku na sobotu. 

​Na západě a jihu republiky varují meteorologové od pátečních 15 hodin do noci na neděli před vydatným deštěm. Výstraha platí pro část Ústeckého kraje (Teplice, Litvínov, Chomutov, Kadaň a Podbořany), celý Karlovarský i Plzeňský kraj a část Jihočeského kraje (Vimperk, Prachatice a Český Krumlov).

Olomoučtí hasiči zasahovali v pátek zasahovali celkem u 15 událostí souvisejících se silnými bouřkami, před kterými varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

[chooze:article;value:557274]

"Zasahujeme v Hranicích a okolí po silné bouřce. U Velké na D1 voda zaplavila komunikaci, použili jsme pytle s pískem a exponované místo jsme zahradili. Ve městě na několika místech odčerpáváme sklepy, čistíme kanalizační vpusti. Řešíme 15 událostí, situace se uklidňuje," uvedli na síti X

Heslo na víkend: Deštník nebo pláštěnka, říká meteoroložka Honsová:

Podívejte se na reportáž o silných bouřkách, které zasáhly Česko. Výstraha před nimi stále platí (31/5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.