Moderní bydlení

Meteorologové vydali předběžné varování. Česko zasáhne extrémní déšť

Déšť a podzim k sobě patří, srážky by tento týden ale mohly být opravdu velmi intenzivní. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upozorňuje, že od čtvrtka do neděle místy může pršet velmi vydatně, ojediněle srážky mohou být dokonce extrémní. V takovém případě vydává výstrahu s nejvyšším stupněm nebezpečí. 

Výstrahu před deštěm se ale zatím rozhodl nevydávat. "Toto je předběžné varování, doporučujeme sledovat upřesňované předpovědi počasí," uvádí ČHMÚ na svém webu. 

Do mokrého rána se Češi probudili i v pondělí. "Kromě ochlazení a velké oblačnosti přinesla fronta prakticky na celé naše území i občasný déšť, kterého bude během dne od západu pozvolna ubývat," informovali dopoledne meteorologové na síti X

[chooze:article;value:573060]

Už o víkendu ČHMÚ avizoval, že tento týden nás čeká výrazné ochlazení a od čtvrtka, po přechodu druhé studené fronty, i trvalejší a vydatnější déšť. "Situace je zatížena ještě VELKOU prostorovou a časovou NEJISTOTOU, nicméně v rámci trvalejších a vydatnějších srážek ve východní polovině republiky nejsou vyloučeny i úhrny za toto období kolem 50 mm, na návětrných stranách hor (patrně Jeseníků a Beskyd) mohou být i několikanásobně větší," varoval. 

"Situace se bude ještě výrazně upřesňovat, může se hodně měnit, nicméně může přinést potenciálně velmi výrazné srážkové úhrny," zakončil ČHMÚ s tím, že ve čtvrtek a v pátek na Sněžce může dokonce poprvé sněžit. 

Definitivní konec veder. Ochlazení bude ještě prudší, blíží se další studená fronta (9/9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.