Meteorologové vydali výstrahu před El Niñem! Sílí rychleji, než čekali

Klimatický jev El Niño zřejmě pořádně zamíchá s počasím. V poslední době tomu napovídá i fakt, že začal výrazně sílit. Právě kvůli změnám v posledních dnech vydali meteorologové z Climate Prediction Center výstrahu.

Ta říká, že je až 95procentní šance, že El Niño ovlivní letošní zimu i následné jaro. Ještě před pár dny byla přitom šance 80procentní. Zimu i jaro tak zřejmě čekají výrazné teplotní výkyvy.

Meteorologové z odborného portálu Severe Weather upozorňují, že by se kvůli atypickému chování El Niña mohly změny počasí dotknout hlavně USA, Kanady a Evropy. "Tato anomálie ovlivňuje i atmosféru, a tím sezonní počasí na obou polokoulích," vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

[chooze:article;value:524539]

​Jak dlouho mohou změny trvat, zatím navíc není jasné. "Nejnovější analýzy oceánských anomálií za září potvrdily El Niño, tedy oblast s nadnormálními teplotami oceánu, napříč rovníkovým Tichým oceánem. Ta trvá až do jara, ale trvat může dva nebo tři roky," uvedla Honsová.

"Některé predikce udávají, že přinese zimní počasí do Evropy ve druhé polovině zimy, ale vždy tomu musí nahrávat rozložení tlakových útvarů," doplnila Honsová. Nad tím, jak El Niño zamíchá s počasím přímo v Česku, zatím visí otazníky.

Pokud se předpovědi meteorologů vyplní, čeká Evropu abnormálně chladná zima. A ani jarní teploty nebudou odpovídat tomu, na co jsme byli doposud zvyklí. El Niño totiž může odklonit teploty až o několik stupňů.

El Niño posílí i nebezpečné nemoci. Epidemiologové už jsou v pohotovosti (06/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.