Meteorologové vyhlásili červený poplach. Klima se už úplně vymklo kontrole

Světová meteorologická organizace (WMO) vyhlásila "červený poplach". V loňském roce totiž došlo k rekordnímu nárůstu skleníkových plynů, teploty půdy a tání ledovců. Svět si tím podle odborníků zadělává na pořádný problém, a to hlavně proto, že pro odvrácení dopadů nedělá dost.

Je tak prý velmi pravděpodobné, že rok 2024 bude dalším rekordně teplým rokem. Hlavním cílem pro odvrácení problému by tak podle organizace mělo být omezení oteplování planety na rozdíl maximálně 1,5 °C oproti předindustriální hladině.

"Ještě nikdy jsme nebyli tak blízko, i když v tuto chvíli jen dočasně, této hranici stanovené Pařížskou dohodou o změně klimatu," řekla generální tajemnice WMO Celeste Saulová, kterou citovala agentura AP.

[chooze:article;value:547318]

​Klimatické změny jsou prý ale mnohem víc než jen teploty. "To, čeho jsme byli svědky v roce 2023, zejména s bezprecedentní teplotou oceánů, ústupem ledovců a úbytkem mořského ledu v Antarktidě, je důvodem k obavám," upozornila Saulová.

Klimatická krize by navíc mohla způsobit i nedostatek potravin. Podle zjištění WMO se celosvětově počet lidí, kteří se aktuálně nachází v potravinové nejistotě, více než zdvojnásobil. Zatímco před pandemií covidu-19 jich bylo zhruba 149 milionů, v roce 2023 se počet zvýšil na 333 milionů.

Stále je tu ale naděje. "Výroba obnovitelné energie, primárně poháněna slunečním zářením, větrem a vodou, se díky svému potenciálu dosáhnout cílů dekarbonizace dostala do popředí opatření v oblasti klimatu," uvádí WMO. Právě do výroby obnovitelné energie vkládá agentura velkou naději.

Teplého počasí si užívají i cyklisté. Spoustu řidičů tím zaskočili:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.