Meteorologové vysvětlili, proč jim nevyšla předpověď počasí

Podle výstrah meteorologů měl o víkendu Česko zasypat sníh. Předpovědi ale nebyly úplně přesné, začaly se tedy množit dotazy, co se stalo. ČHMÚ to na svém facebooku vysvětlil. 

"Samotná první série výstrah ČHMÚ byla vydána v pátek po poledni. I když to hlavní jsme očekávali až dnes (v neděli – pozn. red.), k takto brzkému vydání výstrahy nás vedly zejména skutečnosti, že se jednalo o potenciálně výraznou situaci a mělo k ní dojít o víkendu, což je vždy citlivější období týdne," připomněli meteorologové. Silničáři navíc podle nich potřebují informace v předstihu, aby mohli plánovat víkendové služby.

"Tento typ situace, který jsme zažili, tedy výrazné frontální rozhraní s tlakovou níží, bývá velmi často zatížen vysokou mírou nejistoty a numerické modely často nedokáží přesně nasimulovat, co se bude dít," upozornili meteorologové. Klíčové totiž je, kudy tlaková níže půjde, což se těžko odhaduje i 36 až 48 hodin předem.

[chooze:article;value:478503]

ČHMÚ zároveň zveřejnil obrázky, na kterých jde vidět, co předpovídal model Aladin, podle kterého vydal v pátek odpoledne výstrahu. Vlevo nahoře na něm je model, podle kterého se tlaková níže měla v nedělní poledne nacházet přibližně v oblasti východního Slovenska. Vlevo dole pak jsou předpokládané srážky do tohoto času. Výrazně mělo sněžit na Vysočině, jižní Moravě i v jižních Čechách. Nejvíce však na krajním východě území.

Vpravo pak snímek ukazuje, jak vypadal model jen o 24 hodin později. "Střed níže se posunul výrazně více k východu/severovýchodu až do oblasti Ukrajiny, a to o přibližně 300 km, což je opravdu hodně. Zároveň s tím, jak se vlivem posunutí níže posunuly i srážky, ubral model výrazně i se sněžením, a to hlavně v západnějších oblastech," uvedl ČHMÚ.

Právě tento rozdíl způsobil, že sněžilo o několik kilometrů dále na východ. "Pokud by byl naplněn páteční scénář, sněhu bychom měli výrazně více a situace by byla naprosto rozdílná," sdělili meteorologové s tím, že sněžilo spíše mimo Česko.

Pro meteorology je tak podle ČHMÚ při takové nejistotě složité rozhodnout. "K dispozici máme samozřejmě více numerických modelů (toto byl jen jeden z nich), ale i to není často záruka lepší předpovědi v situaci, kdy nejsou jejich data konzistentní a modely se vzájemně liší," poznamenal. Střetávají se tak dva přístupy, které se vzájemně popírají. Výstrahu chtějí vydat co nejrychleji, zároveň ale přesně. 

Meteorologové varovali před silným sněžením:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.