Meteorologové zpřesnili předpověď na zimu. Nic není tak, jak se očekávalo

Globální počasí ovlivňuje spousta jevů, meteorologové momentálně zkoumají, jaký vliv bude na letošní zimu mít jev zvaný El Niño. "Poslední výpočty ukazují, že teplota vody se pohybuje dva až tři stupně Celsia nad normálem. To už jsou teploty, které dokáží zamíchat s globálním charakterem počasí," vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová pro TN.cz.

Podle webu Severe Weather, který pravidelně zveřejňuje nejnovější předpovědi počasí, se očekává, že Evropa bude mít během zimy vyšší než průměrné teploty na většině západní a střední části kontinentu. Chladnější teploty se pak objeví v jeho severní a severovýchodní části.

[chooze:article;value:527709]

​Srážkově se na velké části Evropy očekávají normální až zvýšené srážky. Pro Evropu ukazuje předpověď méně sněžení, a to i přes více srážek. Výjimkou jsou vyšší nadmořské výšky.

Na české počasí podle meteoroložky Dagmar Honsové jev El Niño jednoznačně dopad nemá. "S ostatními jevy ale může mít dopad v rovníkových oblastech na polární vortex," vysvětlila meteoroložka. Tento polární vítr může zimu v Česku ovlivnit, modely se přiklánějí spíše k teplému zimnímu počasí, průměrně o dva až tři stupně Celsia.

[chooze:article;value:526932]

​Severoamerická zimní předpověď vypadá podle meteorologů stále pravděpodobněji jako klasická zima typu El Niño. Většina Kanady a severu Spojených států se pod slabším polárním tryskovým proudem dočká teplejšího počasí než obvykle. "Se silnějším subtropickým tryskovým proudem z El Niña se v jižní a východní části Spojených států očekávají normální až chladnější teploty," doplnili odborníci.

Subtropický tryskový proud také přináší hodně vláhy, na velké části jihovýchodu a východu Spojených států proto meteorologové předpovídají více srážek. Pro severozápadní Pacifik jich očekávají méně.

[chooze:poll;value:f2d911879f457a1de3db9d54fedd8698ba888a3c]

Polární vír i El Niño. Meteoroložka konečně řekla, jak to bude se zimou v Česku:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.