Meteorologové zveřejnili poslední předpověď na zimu! Dorazí brzy

Na konci listopadu zasypal Česko sníh, otázkou ale je, jak dlouho vydrží. Světoví odborníci jsou v intenzitě letošní zimy i přes malé výhrady optimističtí. Na základě detailních meteorologických modelů sestavil web Severe Weather Europe pravděpodobnou předpověď na celou zimu. Experti však upozorňují, že se odhady vztahují na průměrnou měsíční teplotu, a reálné hodnoty se tak můžou ještě měnit. 

Trend počasí je podle dat Evropského centra pro střednědobé předpovědi počasí (ECMWF) jasný. "Nad Kanadou se přežene oblast nízkého tlaku ze severního Pacifiku, přes Spojené státy až do severního Atlantiku. Odtud se jeho vliv rozšíří i do Evropy," uvádí předpověď. Meteorologická zima oficiálně začíná 1. prosince a končí posledním dnem v únoru, liší se tak od astronomické zimy, která letos začíná 22. prosince a končí 20. března. Právě prvně zmíněná letos udeřila ještě dřív a o posledním listopadovém víkendu přinesla první vrstvy sněhu.  

[chooze:article;value:530441]

​Sněhové přeháňky by v Evropě měly rozhodně zůstat i v prvních prosincových týdnech. Vliv na to bude mít i přetrvávající jev El Niño. Sníh by ale mohly provázet i srážky. "Na většině území Evropy očekáváme nadprůměrné srážky. To zvyšuje potenciál sněhových přeháněk hlavně ve vyšších polohách, protože je pohání vlhký západní a jihozápadní vítr," uvádí meteorologové. 

O Vánocích by v Česku přitom podle meteorologů měla přijít obleva. "Týden od 11. do 18. prosince bude teplotně nadprůměrný. Nejvyšší teploty by podle předpovědi měly v Česku být od 25. prosince až do konce roku. Na Vánoce na sněhu to proto zatím v nížinách příliš nevypadá," sdělila meteoroložka Dagmar Honsová. Přestože podle modelu bude, co se týče sněhu, tento rok spíše podprůměrný, zvlášť v týdnech po Novém roce by se mělo Česko připravit na vydatné sněhové přeháňky a námrazu. 

"Vše naznačuje tomu, že příležitostí k velkému ochlazení bude v následujících měsících hodně hlavně v západních a středních částech Evropy," píše se v předpovědi. Zima se tak projeví hlavně ve vyšších polohách a na severozápadě Evropy. Češi by se i přes vlny oblevy v nížinách měli těšit na vydatnou sněhovou nadílku na horách. 

Chladné počasí nepřeje pohybu. Trenérka poradila, jak sportovat i v zimě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.