Meteoroložka řekla, jaký bude duben. Připravte se na teplotní skoky

Dubnové proměnlivé počasí má podle odborníků fyzikální opodstatnění. "Za prvé dochází k vyrovnávání teploty oceánu a pevniny, což podporuje nestabilitu přechodů vzduchových hmot," vysvětlila meteoroložka Dagmar Honsová.

"Za druhé mají často jednotlivé vrstvy atmosféry rozdílnou teplotu, a často se tak vytváří kupovitá oblačnost, ze které mohou vypadávat srážky snad ve všech podobách skupenství," dodala. Duben je podle ní také prvním měsícem roku, který může přinést jak tropické teploty, tak silné mrazy. To prý ale letos nehrozí.

Meteorologové totiž očekávají, že duben bude pokračovat v trendu nadprůměrných teplot. "Aprílové počasí se sice nezapře, a i přes to, že očekáváme teplotní skoky, teploty budou zůstávat i nadále nadprůměrné a sníh už se nevrátí," prozradila Honsová.

[chooze:article;value:548254]

​Jen na horách by se začátkem měsíce mohly vyskytnout ojedinělé smíšené přeháňky. "Pouze příští týden se v úterý a ve středu mohou na vrcholcích hor ojediněle vyskytnout srážky smíšené, tedy deště se sněhem," řekla.

Historicky nejteplejší byl podle meteorologů duben roku 1800. Průměrná měsíční teplota vzduchu tehdy lehce přesahovala 16 °C. Druhou příčku obsadil duben roku 2018. "Historicky nejteplejší duben byl v roce 1800 s průměrnou měsíční teplotou vzduchu 16,2 °C, na druhém místě byl duben 2018 s průměrnou teplotou 15,6 °C, v roce 2009 15,1 °C," uzavřela meteoroložka.

Počasí v Česku překvapilo i zahraniční odborníky. Je to zvláštní jev, diví se:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.