Meteoroložka řekla, proč ještě nedorazily tropy a jestli se jich vůbec dočkáme

Studený květen není podle meteoroložky Dagmar Honsové žádnou výjimkou. "V posledních pěti letech jsme v květnu nezažili jediný tropický den. Zatímco se v posledních letech kvůli klimatické změně všechny měsíce vymykají, tak akorát květen si drží tu svou pravou tvář," popsala pro TN.cz expertka na počasí.

Překvapivé však podle ní je, že i tak bude květen v průměru jeden z nejteplejších měsíců. "Byť se neobjevily žádné tropické teploty a těch odpoledních letních maxim bylo také jako šafránu, tak v květnu byly hodně teplé noci, kdy teploty neklesaly pod 10 stupňů Celsia, takže on v souhrnu vyjde jako jeden z nejteplejších měsíců. Tento měsíc je tím vlastně trochu záludný," vysvětlila Honsová.

[chooze:article;value:557737]

Zda bude nějaký měsíc teplý a jiný chladný, prý nejde zcela predikovat. "Je to náhoda, jednotlivé závislosti a souvislosti v měsících u počasí neexistují a prostě rozložení tlakových útvarů v květnu bylo takové, že nás hodně ovlivňovaly oblasti nízkého tlaku vzduchu, to znamená, že bylo hodně oblačnosti, srážek a poměrně četné bouřky," doplnila Honsová. 

Jakékoliv výrazné oteplení zabrzdily podle meteoroložky právě tlakové níže, které přinesly bouřky. "To teplé jižní proudění, které se sem dostávalo, tak vždy utnula bouřková oblačnost s deštěm a přeháňkami," ozřejmila. Vedra by lidé ovšem neměli čekat ani začátkem června. "V první červnové dekádě rozhodně nenastanou. Počasí v červnu bude pokračovat s teplotami kolem 20 stupňů Celsia, oblačností a srážkami," doplnila.

Na Česko zaútočí silné bouřky. Žene se i krupobití, varují meteorologové (5/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.