Metro D provází další problémy. Někdo nám vyhrožuje, stěžují si členové komise

Tvrdý konkurenční boj provází každou velkou stavební zakázku. V tomto případě je ve hře bezmála 30 miliard korun. To, co se strhlo před zasedáním hodnotící komise, prý ale přesáhlo všechny meze. "Za nás je to naprosto nepřijatelnej způsob vyhrožování a pokusu o ovlivňování té zakázky," nechal se slyšet místopředseda dozorní řady dopravního podniku Roman Slanina. 

Členům komise přišly před klíčovým zasedáním maily, které je familiárně a někdy i s tvrdšími výrazy varovaly před rozhodnutím ve prospěch jednoho z kandidátů. "Jsme se rozhodli, že podáme trestní oznámení na neznámého pachatele," uvedl ředitel DPP Petr Witowski. 

Zakázku vyhrálo konsorcium v čele s firmou Subterra. Rozhodnutí hodnotící komise posvětilo představenstvo i dozorčí rada dopravního podniku. Podle komise nabídka konkurenčního sdružení vedeného společností Porr obsahovala nedostatky.

[chooze:article;value:513666]

​"Pokud jsou výhrůžné maily pravda, tak nás to překvapuje. To se obvykle neděje. I když je konkurence tvrdá," vyjádřil se mluvčí firmy Subterra Vladislav Beneš. "O té skutečnosti vůbec nic nevíme. A z naší strany to určitě nebylo," sdělila za firmu Porr její mluvčí Jana Mašínová. 

Trestní oznámení chce dopravní podnik podat v nejbližších dnech na vrchní státní zastupitelství. Obří zakázku ale provázejí i jiné komplikace. Třeba samotné nastavení podmínek soutěže.

Dopravní podnik zatím nemůže s vítězem tendru uzavřít smlouvu. Blokuje to předběžné opatření antimonopolního úřadu, který celý tendr v červenci zrušil. Dopravní podnik proti tomu podal rozklad. Druhý úsek metra D mezi stanicemi Olbrachtova a Nové Dvory se měl začít stavět letos na podzim. Kvůli průtahům se ale zřejmě začne nejdřív příští rok na jaře.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.