Mexiko uzákonilo úplný zákaz kouření na veřejných místech

Několik dalších latinskoamerických zemí rovněž přijalo právní předpisy, které zavádějí nekuřácké veřejné prostory. Mexická legislativa je však považována za nejpřísnější a nejrozsáhlejší na americkém kontinentu, píše BBC.

Jedná se o jeden z nejpřísnějších protikuřáckých zákonů na světě. Stávající mexický zákon z roku 2008, který zakazoval kouření v barech, restauracích a na pracovištích, je nyní rozšířen na úplný zákaz kouření ve všech veřejných prostorech, jako jsou parky, pláže, hotely, kanceláře a restaurace.

[chooze:article;value:468147]

Zákon rovněž zakazuje reklamu, propagaci a sponzoring tabákových výrobků, což znamená, že cigarety nebudou moci být vystaveny ani v obchodech. Nová přísnější omezení se týkají také vaporizérů a elektronických cigaret, zejména v uzavřených prostorech.

https://twitter.com/BBCWorld/status/1614439985469431808?cxt=HHwWgIC90Z6n0ucsAAAA

Panamerická zdravotnická organizace tento krok uvítala a ocenila mexickou vládu za zavedení zákazu. Organizace tvrdí, že užívání tabáku je nejčastější příčinou úmrtí na světě, kterému lze předcházet, a každoročně má v Americe na svědomí téměř milion životů, ať už v důsledku přímé konzumace, nebo vystavení pasivnímu kouření.

Někteří kuřáci jsou však drakonickou povahou nového zákona zděšeni. Nový zákaz v podstatě znamená, že mnozí budou smět kouřit pouze ve svých domovech nebo jiných soukromých obydlích. Jiní vznesli otázky ohledně praktické stránky prosazování zákona.

Vzhledem k tomu, že v Mexiku bují korupce, se mnozí obávají, že místo skutečných pokut nebo trestů za kouření na veřejnosti budou někteří policisté tento zákon využívat jako záminku k braní úplatků.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.