Mezi Čechy frčí zlevněnky. Lidé se o kvalitu nemusí bát, říkají ekonomové

Takzvané zlevněnky, tedy obchody se zbožím, které se obchodníkům podařilo nakoupit za velmi výhodné ceny. Často potraviny před expirací anebo i po době minimální trvanlivosti. Mezi lidmi je o ně velký zájem. Sušenka s mléčnou náplní vyjde v českém supermarketu na 21,9 koruny. Ve zlevněnce necelých 7,5 koruny. To je rozdíl téměř 66 procent.

Například uzeniny jsou v některých případech ještě měsíc před datem spotřeby zlevněné o více než 50 procent. "Potraviny lze bezpečně konzumovat i po uvedeném datu minimální trvanlivost za podmínky, že jsou respektovány pokyny pro skladování a že není poškozen obal," řekla mluvčí Potravinářské komory České republiky Helena Kavanová. Naopak štítek "Spotřebujte do" udává datum, po kterém se zboží už prodávat nesmí a konzumovat nemá.

[chooze:article;value:489091]

​"Češi jsou velice citliví na jakékoli slevy, velice na ně slyší, a to můžeme říct, že nejvíce z bývalého východního bloku. V Německu se i srovnatelné zboží dá koupit za nižší ceny než u nás. Natož pak když má německý prodejce něčeho příliš, potřebuje se toho zbavit," prohlásil ekonom Petr Bartoň.

Výrazně levněji než v obchodech lze pořídit nejenom potraviny, ale také například drogerii nebo jídlo pro domácí mazlíčky. Kvůli nerozlišování údajů o trvanlivosti průměrný Čech vyhodí ročně 80 kg potravin, neboli asi 25 tisíc korun.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.