Mezi Čínu a Rusko vstoupil nečekaný hráč. Znepokojuje to i Západ

Týden dlouhé námořní cvičení v Arabském moři přichystalo čínské a pákistánské námořnictvo jen několik dní poté, co ruská tichomořská flotila cvičila společně s Myanmarem v Andamanském moři na severovýchodě Indického oceánu. Právě toto území považují Spojené státy dlouhodobě za místo, v němž chtějí posilovat svůj vliv a považují za zásadní mít tam politický i vojenský vliv, podotýká agentura Reuters

Vůbec poprvé se Čína připojí k pákistánskému námořnictvu a společně budou až do 17. listopadu provádět manévry. Plánují zapojit i stíhačky a vyzkoušet nejnovější zbraně proti ponorkám. "Cvičení se věnuje posílení strategického partnerství za každého počasí. Chceme hlavně posílit obrannou spolupráci," sdělil čínskému státnímu webu Global Times vedoucí čínské strany cvičení admirál Liang Jang. 

[chooze:article;value:528127]

Pákistán je s více než 231 miliony obyvatel pátou nejlidnatější zemí na světě a pro Čínu představuje v posledních letech významného spojence v mezinárodní politice. Na konci října tamní premiér Anwar ul Haq Kakar navštívil čínské podnikatelské fórum, při kterém se nechal slyšet, že spoléhá na další ekonomickou spolupráci při budování takzvané Nové hedvábné stezky. "Budeme stát za Čínou a slepě vám věříme," řekl tehdy. 

Pákistánskou ekonomiku v posledních letech dramaticky poškodily následky ničivých loňských povodní, které si vyžádaly přes 1 700 obětí a měly za následek vystěhování zhruba osmi milionů lidí ze svých domovů. Podle odhadů expertů kvůli tomu země zaznamenala hospodářský pokles o asi 2,2 procenta DPH. S rozvojem infrastruktury se teď Pákistán spoléhá právě na Čínu a začínají více spolupracovat i vojensky. 

[chooze:article;value:528339]

​Pozici navzdory americké nervozitě posiluje v asijských zemích i Rusko. V Andamanském moři v Indo-Pacifiku skončilo minulý čtvrtek první cvičení námořních flotil ruské a myanmarské armády, což je pro ruskou námořní přítomnost zásadní milník. Zasahuje totiž do sféry vlivu, kde měly doposud hlavní slovo Spojené státy, shrnuje agentura AP. V Myanmaru vládne od puče v roce 2021 vojenská junta, která s putinovským Ruskem udržuje blízké vztahy. 

Znepokojení v USA

V souvislosti s rusko-myanmarským cvičením v Andamanském moři jednal v pátek v Indii i americký ministr zahraničí Antony Blinken a ministr obrany Lloyd Austin. Mimo to, že po setkání obě země v oficiálním prohlášení vyjádřily "znepokojení nad válkou na Ukrajině" a jednali o pozici směrem k válce v Izraeli, podle vysokých indických úředníků se však jednání týkala hlavně rostoucího vlivu Číny v oblasti.

"Podporujeme svobodný, volný a prosperující Indo-Pacifik," uvedl Blinken po jednání podle webu Hlas Ameriky s tím, že by chtěl mezi Indií a USA rozšířit vojenskou spolupráci. 

​Rostoucí rozpaky Západu a obavy z kroků Ruska a Číny jsou zjevné i z prohlášení před očekávaným setkáním amerického prezidenta Joe Bidena se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Obě hlavy států se setkají ve středu v americkém San Francisku. USA si od jednání slibují obnovu zamrzlých vojenských vztahů s Pekingem a zahájení nových diplomatických rozhovorů. 

Rusko dosáhne svého cíle, prohlásil Putin. Sám neví, co za cíl to je, říká Just (10/2023): 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.