Mezi dětmi se šíří tuberkulóza. Dvouletá dívka je ve vážném stavu

Tuberkulóza se šíří Slovenskem. Lékaři potvrdili nárůst případů na východě země. Celkově hovoří o 159 pozitivních, nejvíce v Košickém kraji. Následuje Prešovský a Bratislavský kraj. O situaci informoval deník tvnoviny.sk.

Onemocnění se nejvíce šíří mezi dětmi. Lékaři hospitalizovali dvouletou dívku ze slovenských Michalovců. Ta byla ve vážném stavu převezena do nemocnice se zánětem mozkových blan. Podrobnější vyšetření ale ukázalo přítomnost tuberkulózy.

Lékaři vyšetřili i lidi, kteří přišli s dívenkou do kontaktu. Z deseti potvrdili tuberkulózu u čtyř. Ve všech případech šlo o děti ve věku od dvou do 14 let. Právě děti do 14 let jsou podle lékařů nejvíce rizikovou skupinou.

Podle dat slovenského Národního centra zdravotnických informací přitom v posledních letech počet případů tuberkulózy na Slovensku dlouhodobě klesal. V roce 2021 bylo hlášeno 137 případů tuberkulózy, což bylo o 21 méně než v roce 2020. V porovnání s rokem 2009 počet klesl až o 376 případů.

[chooze:article;value:461324]

​Tuberkulóza v ČR

V Česku vzrostl počet pozitivních případů už v dubnu minulého roku, a to i navzdory tomu, že březnová čísla tvrdila opak. Do té doby přitom čísla každoročně klesala. V březnu v roce 2022 data podle České pneumologické a ftizeologické společnosti hlásala výskyt tuberkulózy u 337 pacientů, což bylo o 31 méně než ve stejném měsíci v roce 2021.

Lékaři ale upozorňovali, že s čísly může "zamávat" migrační vlna z Ukrajiny. Podle ministerstva zdravotnictví, které se odkázalo na data Světové zdravotnické organizace, totiž Ukrajina patří mezi čtyři země v Evropě s nejvyšším výskytem tuberkulózy. Čtveřici doplňuje Moldavsko, Rumunsko a Rusko.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) ale souvislost mezi přílivem uprchlíků a nárůstem případů tuberkulózy v květnu minulého roku nepotvrdil. "Ukázalo se, že pokud vzorky pocházejí od cizích státních příslušníků, jde ve většině případů o nemocné s vazbami na ČR již před rokem 2022," vysvětlili experti ze SZÚ. 

[chooze:article;value:446273]

​Příznaky a prevence

Národní zdravotnický informační portál připomíná, že tuberkulóza, též známá jako TBC, je infekční onemocnění. To postihuje řadu orgánů, nejčastěji zasaženým orgánem jsou ale plíce. K hlavním příznakům patří kašel trvající tři týdny a déle, bolest na hrudi a vykašlávání krve. Za další příznaky bývá považována slabost a únava, úbytek na váze, nechutenství, zimnice, zvýšená teplota i noční pocení.

Nejdůležitějším opatřením v boji s nemocí je včasné zahájení léčby, která obvykle trvá přibližně šest měsíců. Vhodnou prevencí je podle lékařů i očkování. Od roku 2010 se v ČR vakcinace provádí pouze u rizikových dětí, které splňují požadované indikace.

Černý kašel, spalničky, příušnice či tuberkulóza. Návrat nemocí?

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.