Moderní bydlení

Mezi Putinem a Si Ťin-pchingem to vře. Číně se nelíbí noví ruští spojenci

"Peking dostává od Ruska levný plyn, ropu a přístup k vojenským technologiím. Kreml na oplátku získává diplomatickou podporu a také materiál a zboží, které může ruská armáda využít ve válce proti Ukrajině," popsal vztah obou zemí politický komentátor Alexander Görlach pro Focus.

"Oba mocnáře spojuje také nenávist ke svobodnému, demokratickému světu, zejména ke Spojeným státům americkým," dodal. Nicméně Rusko v posledních týdnech a měsících posiluje vztahy s dalšími zeměmi, kvůli čemuž v Pekingu roste nervozita.

Rusko posílilo například vazby se Severní Koreou, se kterou se dohodlo na vojenské spolupráci. Radost v Pekingu neměli ani z návštěvy Naréndry Módího v Moskvě, kde se dohodli na vojenské spolupráci. Čína s Indií totiž vedou dlouholetý spor o hranici dlouhou 3 379 kilometrů, který si vyžádal mrtvé vojáky na obou stranách, připomněla v březnu americká televize CNN.

[chooze:article;value:564018]

​"V dubnu bylo oznámeno, že Filipíny zakoupily hypersonické rakety rusko-indické výroby. Ty by nemohly být použity proti nikomu jinému než proti Čínské lidové republice, která chce anektovat části Filipínského moře," dodal Görlach.

Putin také při návštěvě Vietnamu prohlásil, že podporuje nárok Hanoje na Spratlyho ostrovy, které si zase nárokuje Čína. Putin se svou návštěvou snažil ujistit Hanoj, že navzdory probíhající válce na Ukrajině a rostoucí závislosti Ruska na Číně se Rusko nevzdá své role v asijsko-pacifickém regionu a že Vietnam zůstává klíčovým partnerem Ruska v tomto regionu, okomentoval v červnu Putinovu návštěvu ve Vietnamu magazín Diplomat.

[chooze:article;value:561059]

"Podporou těchto tří zemí ze sebe Rusko dělá obratného prostředníka v regionu, bez něhož nic nefunguje, což zase znamená, že Si Ťin-pching může mít menší moc nad svým přítelem Vladimirem," vysvětlil Görlach.

"Vladimir Putin je odhodlán projevit vůči Číně sebevědomí. To nutně neznamená konec jejich přátelství. Rusko se však pod Putinovým vedením nestane vazalem Pekingu. Pokud si Si nedá pozor, může se stát, že nakonec ztratí převahu nad tímto mazaným mužem," uzavřel Görlach.

Putin v červnu navštívil Severní Koreu. Znervóznil tím USA i Jižní Koreu. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.