Mezi úřady se rozhořel spor. Obviňují se z krize kolem dostupnosti léků

"Já jsem nařídil ústavu, aby situaci řešili. Je fakt, že zaspali a řešili situaci pomalu. Jsem velmi zklamán, že SÚKL nefunguje akčněji," prohlásil ministr Válek. S tím ředitelka ústavu Irena Storová nesouhlasí. 

"SÚKL v rámci svých kompetencí a možností, které určuje legislativa, postupuje správně. Kolegové odvádějí dobrou práci," vyjádřila se pro televizi Nova. "SÚKL nemá zákonné zmocnění k tomu, aby přiměl výrobce volně prodejných léčivých přípravků dodávat tyto léky do České republiky," dodala.

Obě strany sporu se neshodnou ani na tom, kdo zajistil mimořádnou dodávku léků na horečku. Komentují ho už i další politici. "Mně se teď líbí, jak na sebe všichni hází vinu, kdo za to může. Může za to ministr zdravotnictví, který měl situaci řešit," tvrdí místopředsedkyně sněmovního zdravotního výboru Karla Maříková (SPD).

[chooze:article;value:479388]

​"Nemůže za to ministr zdravotnictví, že ty léky nejsou. Může ale za to, že se ta situace neřeší," myslí si lékař a poslanec Julius Špičák (ANO). "SÚKL dělá všechno, co mu je uloženo, ale vždycky se dá udělat víc. Je na panu ministrovi, jak si vybere spolupracovníky," řekl člen výboru pro zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL).

Jinými slovy si ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv nemůže být svou funkcí jistá. "Nejsem oprávněn, abych se k tomu vyjadřoval, tohle je opravdu otázka na pana ministra," sdělil Válkův náměstek Jakub Dvořáček.

Ministr ale podle mluvčího zatím odvolání neplánuje. Jak dopadne situace na ministerstvu, bude jasné v pátek po schůzce Válka a zástupců SÚKL. Jednat mají především o zefektivnění činnosti tohoto úřadu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.