Mezi zraněnými z dolu v Novákách jsou i cizinci. Jejich stav je vážný

Osm popálených a jeden otrávený po nadýchání spodin, to je děsivá bilance středečního důlního neštěstí ze slovenských Nováků. Podle nejnovějších informací jsou dva muži hospitalizovaní v Košicích z nejhoršího venku a lékaři je mohli odpojit od umělé plicní ventilace. Jsou při vědomí a nemají poškozené dýchací cesty, informují tvnoviny.sk.

Horší je zatím diagnóza dalších dvou horníků, které museli vrtulníkem transportovat do nemocnice v Bratislavě. "Jsou i nadále ve velmi vážném stavu a zůstávají napojeni na umělou plicní ventilaci," uvádí mluvčí Univerzitní nemocnice Bratislava Eva Kliská. Dva ze zraněných horníků jsou polské a jeden ukrajinské národnosti.

[chooze:article;value:484074]

​Vyšetřovací tým ve čtvrtek sfáral do dolu. Policie už také zahájila trestní stíhání kvůli podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení.

"Vypadá to, že tam došlo k náhlému vytlačení metanu. Co to však způsobilo, to neumíme říct. Pracoviště bylo bezproblémové, fárali jsme tam ve středu dopoledne," uvedl pro deník SME ředitel slovenské Hlavní báňské záchranné stanice Stanislav Paulík.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.