Mezinárodní stanice ISS slaví 25 let v kosmu. Rekordmanka tam strávila 665 dní

Historie Mezinárodní vesmírné stanice se začala psát 20. listopadu 1998. Unikátní projekt propojuje astronauty napříč zeměkoulí. Získali místo, kde mohou nějakou dobu žít, pracovat a zkoumat nejen vesmír.

Na vývoji stanice se podílelo pět vesmírných agentur, americká NASA, ruský Roskosmos, evropská ESA a také vesmírné agentury Japonska a Kanady. Mezinárodní vesmírná stanice je od roku 2000 nepřetržitě obývaná astronauty a pojme až sedm lidí.

[chooze:article;value:505592]

​"Každý den se tu naučíme něco nového. Zjišťujeme, co všechno funguje úplně jinak, než bychom očekávali. A učíme se i opravovat věci, což jsme nikdy neměli v úmyslu," připomíná astronautka NASA Peggy Whitsonová

Právě tato žena biochemička – je rekordmankou v pobytu na stanici. Strávila tam přerušovaně celkem 665 dní. ISS měří 109 metrů a najednou může pojmout až osm vesmírných lodí. Za poslední více než dvě dekády se tam vystřídalo přes 240 astronautů z více než 20 zemí světa, nejčastěji však jde o Američany a Rusy.

Mezinárodní vesmírná stanice oběhne Zemi za 24 hodin celkem 16krát a astronauti tam provedli už tisíce vědeckých experimentů v oblasti biologie, astrofyziky a medicíny, což přispělo k lepšímu porozumění fungování lidského těla a života ve vesmíru.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.