MHD v Brně má rekordní tržby. Zdražovat nebudeme, slibuje dopravní podnik

Tržbu 164 milionů korun ohlásil Dopravní podnik města Brna za rok 2022. Jedná se o vůbec nejvýdělečnější rok od založení podniku. Přitom za posledních 10 let se tam jízdné nezdražovalo. "V podstatě v tom desetiletém horizontu, kdy se v Brně nezměnilo jízdné, je neustále stejné. Je to pro nás úžasná zpráva a informace," radoval se generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek.

Jedním z hlavních důvodů je podle vedení podniku kromě zachování cen i takzvaný systém "Pípni a jeď", kdy si cestující od roku 2020 mohou zaplatit za jízdenku kartou přímo ve voze. Změnil se ale poměr jednorázových a předplacených jízdenek ve prospěch těch jednorázových.

[chooze:article;value:488983]

"Najednou máme 45 procent jednorázových a 55 procent předplatných, což je naprosto jednoznačný signál toho komfortu ‘Pípni a jeď‘. Placení bankovní kartou v Brně se stalo fenoménem," má jasno Havránek.

Podle ředitele nárůstu tržeb pomohla také energetická krize, kdy lidé začali využívat právě veřejnou dopravu místo aut, a také příchod uprchlíků z Ukrajiny. "Část těch nových cestujících jsou ukrajinští uprchlíci, kteří přišli do Brna a do konce roku měli jízdné zdarma, což jim poskytoval magistrát. V současné době to máme zjištěno i na přepážkách. Každý den přichází a ve stovkách si kupují ‘šalinkarty‘, takže to určitě sehrálo také roli," doplnil Havránek.

Zdražení jízdného se však Brňané podle ředitele bát nemusí, jelikož radnice slíbila, že po dobu energetické krize navyšovat jízdné nebude.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.