Michálkovo obvinění je závažné. Politici nasadili boxerské rukavice, míní politolog

Návrh na odvolání ministra pro místní rozvoj premiérem i různá vysvětlení, co tomu předcházelo. Úterý otřáslo děním na politické scéně. S nejradikálnějším názorem přišel pirátský poslanec Jakub Michálek.

"Podle našich kuloárních informací k tomu bylo jednání, na němž pan premiér nebyl úplně v komfortní situaci. Ministři Kupka, Stanjura, hejtman Kuba a místopředseda Skopeček tlačili, že pokud nevyhodí Piráty, půjde z vlády on," vysvětlil poslanec Michálek.  

[chooze:article;value:575383]

​Jenže všichni účastníci domnělé konspirační schůzky svou účast popřeli a jihočeský hejtman Kuba dokonce nabídl, že poskytne k nahlédnutí svůj diář.

Michálek své obvinění během úterý několikrát zopakoval. "Máme to z kuloárních zdrojů, informaci, že bude z digitalizace stavebního řízení vytvořená umělá kauza, máme už dva roky," vysvětlil poslanec v úterních Televizních novinách. Ve středu už ale TN.cz nezvedal telefon a nereagoval ani na SMS. 

Na síti X nicméně napsal: "O tom, že se ODS chystá vykopnout Piráty z vlády si ve Sněmovně cvrlikali i vrabci na střeše. Stejně tak jsme dostali informace o zákulisním jednání silových hráčů ODS." Ani v tomto příspěvku ale neobjasnil, z jakého zdroje informace přišly. 

Nešťastný krok

Politolog Lukáš Jelínek považuje závažné obvinění ze zákulisní schůzky bez nějakých konkrétních důkazů za nešťastné. "Už jsme si zvykli, že ve veřejném prostoru koluje ledacos včetně nejrůznějších konspirací a dezinformací. Jenom je zvláštní, když se na tom podílejí i politici stále ještě vládní strany," naráží na počínání Pirátů Jelínek.

[chooze:article;value:575421]

​Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) přišel s jiným vysvětlením. "Ivan Bartoš dostal od koaličních partnerů opakovaně prodlouženou lhůtu pro zdárné dotažení digitalizace stavebního řízení, bohužel systém má k funkčnosti ještě hodně daleko a tento stav začíná poškozovat řadu důležitých projektů," informoval Kupka na síti X.

I když premiér Fiala zdůraznil, že návrhem na odvolání nekončí spolupráci s Piráty, ti naopak celou záležitost vnímají jako vyhazov z Fialova kabinetu a porušení koaliční smlouvy. "Myslím, že pan premiér za ODS dal jasně najevo, že Piráty ve vládě nechce. My si myslíme, že ten hlavní důvod není ta přifouknutá kauza ohledně stavebního řízení," zdůraznil v úterních Televizních novinách poslanec Michálek.

Přednést důkazy, anebo mlčet

Ani Jelínek však nepopírá, že nejrůznější zákulisní schůzky politiků probíhat mohou. "Slyšel jsem reakce politiků ODS, kteří popisovali, co dělali během úterního dopoledne. Z vyjádření Pirátů však nevycházelo najevo, že by ta schůzka musela probíhat zrovna v úterý," podotýká politolog.

[chooze:article;value:575408]

​"Jestli ale k takové schůzce opravdu došlo, samozřejmě nevím. Pokud však Piráti měli nějaké důkazy, tak je měli přednést, nebo raději mlčet. To, že nemlčeli, jen dokazuje, že si politici už nasadili boxerské rukavice a snaží se vůči sobě vymezovat, aby pokud možno maximalizovali zisk volebních hlasů v příštích sněmovních volbách," míní Jelínek.

"Jsme svědky nedůstojného divadla, které bude jedině podrývat důvěru lidí v českou politiku," dodává politolog.

Podívejte se na vystoupení Michálka v Televizních novinách (24/9/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.