Migrační pakt česká vláda nepodpořila. Ostatní země s ním souhlasily

Reformní kroky z poslední verze unijního migračního a azylového paktu jsou méně ambiciózní, než Česká republika očekávala. Proto se jej Česko na poslední chvíli rozhodlo nepodpořit.

"Ta aktuální podoba je pro Českou republiku horší než ta, ke které jsme přispěli i my za českého předsednictví," řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Podle kabinetu Petra Fialy nová verze unijního paktu zvyšuje administrativní zátěž a naopak snižuje možnost efektivně bránit nelegální migraci už na vnější hranici Evropské unie.

[chooze:article;value:540230]

​"Zarážející je, že pokud Česká republika toto úspěšně dojednala, tak dnes po veškeré té kritice, která se na ten migrační pakt snesla, tak vláda ustupuje a vlastně potvrzuje to, co jsme říkali od začátku, že migrační pakt tak, jak je připraven, tu bezpečnost nezlepší," sdělil místopředseda zahraničního výboru Sněmovny Jaroslav Bžoch (ANO).

Současná verze zavádí také mechanismus, podle kterého zemím EU přetíženým migračním tlakem pomohou ostatní členské státy. A to buď tím, že převezmou část migrantů, nebo jim pomohou finančně a materiálně.

"To neznamená, že bychom měli povinnost přijímat migranty, to musí zaznít také jednoznačně i z hlediska možných odezev," dodal Kupka.

Pakt musí ještě formálně schválit Evropský parlament, to se stane nejspíš na jeho plenárním zasedání v dubnu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.