Migrační pakt rozdělil Evropu. České europoslance přehlasovaly silnější státy

"Evropský parlament dal zelenou společnému celoevropskému řešení nelegální migrace. Je to dobrá zpráva pro všechny, kdo současný stav v oblasti migrace nepovažují za uspokojivý," uvedl na sociální síti X Rakušan. 

Čeští europoslanci to ale vidí jinak. Pro balíček hlasovali jen Luděk Niedermayer (TOP 09) a Radka Maxová (SOCDEM). Drtivá většina českých zákonodárců byla proti.

A to i ti z vládních stran. Jediný europoslanec hnutí STAN Stanislav Polčák se hlasování nezúčastnil, ačkoli pakt jeho předseda veřejně podporuje. 

[chooze:article;value:550452]

Proti balíčku se postavil i předseda opozičního hnutí ANO. "Pakt připravili a dojednali ministr Rakušan a premiér Fiala v rámci jejich šíleného předsednictví EU. Chlubili se tím, plácali se po zádech a teď od toho dávají ruce pryč. Nelegální migrace ohrožuje bezpečnost celé Evropy, ohrožuje naše hodnoty a ohrožuje způsob, jakým žijeme. Pakt migraci neřeší a naopak migranty do Evropy už dávno pozval," napsal na X.

Někteří europoslanci zvolení za ANO ale situaci vidí jinak. Ačkoli členové hnutí Martin Hlaváček, Ondřej Knotek a Ondřej Kovařík hlasovali proti, Dita Charanzová a Martina Dlabajová, které nejsou členkami a blížících se eurovoleb se už nezúčastní, se zdržely. Pro navíc byla Maxová, která kandidovala za ANO a následně přestoupila k sociálním demokratům.

[chooze:article;value:544497]

Celkově pro balíček hlasovalo méně než deset procent českých europoslanců. To je nejméně ze všech zemí unie. Česká vláda se při dřívějším hlasování členských států zdržela. Největší podporu získal pakt mezi Dány, Lucemburky, Nizozemci a Estonci. 

Z velkých zemí pro hlasovalo skoro 70 procent Španělů a asi polovina Němců. Ti ale mají v europarlamentu nejvíce křesel, rozhodlo tak i to, že návrh podpořilo 50 německých zákonodárců.

​Europoslanci schválili migrační pakt. Přehled všech bodů, které obsahuje:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.