Migrační vlna se vrací. Do Itálie uprchlíci připlouvají po tisících

Na malý italský ostrůvek Lampedusa jen za poslední týden připlulo přes 12 tisíc migrantů převážně z Afriky. Italská vláda si s přílivem uprchlíků neví rady a pomoc zatím nezíská ani od svých sousedů.

"Francie si žádné migranty z Lampedusy nevezme, to je naše konečné stanovisko. Proti migraci je třeba bojovat, ale ne tak, že přijmeme další lidi," prohlásil francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin.

I enormní příliv uprchlíků na tento italský ostrov ukazuje rostoucí trend v množství nelegálních migrantů, kteří do Evropy míří. Po několika letech útlumu začal jejich počet opět narůstat. Letos už připlulo nejvíc lidí od roku 2017, kdy doznívala migrační krize. A to do konce roku zbývají ještě tři měsíce.

"Nedovolím, aby se Itálie stala uprchlickým táborem Evropy. Jediná cesta je vyhlásit válku pašerákům," oznámila italská premiérka Giorgia Meloniová. 

[chooze:article;value:511362]

Obavy z přílivu uprchlíků má i spolkové Bavorsko, které volá po zvýšení množství pohraničníků v celém Německu o deset tisíc. Zastavit migraci má i společný postup proti převaděčům, na kterém se Berlín dohodl s Českou republikou a Polskem.

"Německo navrhlo zřídit společnou skupinu policejních orgánů, která zajistí společný postup proti převaděčům a posílení společných hlídek na česko-německé hranici. Všechna navržená opatření se odehrají při otevřených společných hranicích," sdělilo ministerstvo vnitra.

Zatímco na konci krize v roce 2016 byla většina migrantů z válkou zmítané Sýrie, Afghánistánu a také z Nigérie, letos převaděče zaměstnávají uprchlíci z Guiney a Pobřeží slonoviny. Avizovaný boj s pašeráky má pomoci předejít podobné situaci jako v roce 2015, kdy do Evropy přišlo více než milion lidí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.