Migrační vlna v Česku sílí. Problém je s vyhoštěním uprchlíků ze Sýrie

Celkem 27 uprchlíků. 15 mužů, 5 žen a 7 dětí. Policisté je zadrželi v dodávce na dálnici D1. Jsou bez dokladů. Nemají s sebou skoro žádné věci. Základní potraviny, pláštěnky a bundy jim navečer donesli tamní obyvatelé. "Donesli jsme nějaké sladkosti," sdělil jeden z obyvatelů Jihlavy. "Přinesli jsme těm lidem, které jsme tam viděli sedět na zemi v dešti, nějakou maličkost k jídlu," přidal se další.

Na ulici pod přístřeškem jednoho z domů v centru Jihlavy čekala uprchlíky ze Sýrie nepříjemná noc. Přitom jsou mezi nimi i malé děti, a to včetně batolat. Přes noc teploty padají až skoro k nule. Zahřát se šli do haly jihlavského autobusového nádraží.

[chooze:article;value:525898]

V Jihlavě uprchlíci přečkali noc a po provedení všech úkonů na cizinecké policii vyrazili dál. Část jich ráno čekala na autobus do Prahy a podle svých slov se budou chtít dostat do Německa. V Česku zůstat nemůžou. Mají týden na to opustit naše území. Celé to ale není úplně dořešené.

Dříve se u nás zadržení migranti vozili do zařízení pro zajištění cizinců a poté předávali do země jejich původu. To v případě Sýrie ale není možné. A tak jsou pouštěni na svobodu. "Protože není možné správní vyhoštění na území Sýrie, všem cizincům jsme vydali výjezdní příkaz na sedm dnů," sdělila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Většina se pokouší dál dostat na západ a často dříve nebo později stejně opět skončí ve spárech převaděčů. Jednu skupinu původně převážela 42letá Němka. Je v policejní cele. Hrozit jí může až osmileté vězení. "Obvinili jsme ji z trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice," popsala Čírtková.

V posledních týdnech migrační vlna sílí. Během namátkových kontrol na hranicích se Slovenskem, které budou pokračovat nejméně do 2. listopadu, policisté za necelé dva týdny odhalili přes 300 migrantů a dvě desítky převaděčů.

[chooze:article;value:525695]

Na Slovensku už je po zavedení kontrol i na maďarských, polských a rakouských hranicích situace ohledně zvyšujících se počtů uprchlíků neúnosná. Bratislava, Banská Bystrica nebo Nitra musely dokonce vyhlásit mimořádný stav a uprchlíky ubytovávají ve speciálních táborech.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.