Moderní bydlení

Migranti zaplavují Kanáry. Česko pro ně moc zajímavé není, řekl expert

Jak Hrabálek popsal, letos se snížil počet migrantů mířících do Itálie, a to výrazně, ale naopak cílovou destinací jsou například Kanárské ostrovy. "Došlo tam k poměrně bezprecedentnímu nárůstu oproti předchozímu roku. Mění se migrační trasy, a to poměrně zásadním způsobem," řekl Hrabálek.

Zásadní roli v tom podle něj hraje dohoda mezi Evropskou unií a Tuniskem. "Tunisko bylo zemí, přes kterou směrem do Unie proudilo nejvíce migrantů. A letos došlo skutečně k výraznému snížení těch čísel o nějakých 60 procent," vysvětlil.

Úřady na Kanárských ostrovech jsou v poměrně složité situaci. "Už se to v minulosti stalo, že tam přicházelo více lidí, pak ta čísla poklesla, ale za poslední dva roky vystoupala poměrně vysoko. Cesta na Kanáry je poměrně nebezpečná, protože to už je otevřený Atlantik, jsou tam mořské proudy," zmínil Hrabálek.

[chooze:article;value:574167]

​Letos na španělské souostroví, které obývá asi 2,2 milionu lidí, připlulo přes 25 tisíc uprchlíků. Nejvíce migrantů přichází z Libye a vůbec ze severní Afriky.

Co se nelegální migrace a Česka týče, tak počty uprchlíků třeba ze Sýrie, Afghánistánu či Mali, jsou prakticky zanedbatelné. "Nejsme pro ně důležitou zemí. Souvisí to i s tím, že tady neexistuje prakticky žádná diaspora. Spousta Syřanů míří do Německa, protože tam už existuje poměrně značná syrská menšina a mají tam svoji rodinu, svoje přátelé a ta diaspora skutečně při migraci hraje dost zásadní roli," objasnil Hrabálek. Na celý rozhovor se můžete podívat pod titulkem článku.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.