Migrantů loni přibylo. Policie žádá tvrdší tresty pro převaděče

Loni na našem území odhalila cizinecká policie 29 235 nelegálních migrantů. Pro porovnání, v roce 2021 jich bylo zajištěno 11 tisíc. "Tři čtvrtiny migrantů nelegálně pobývajících na našem území byli součástí tranzitní nelegální migrace. To jsou cizinci, kteří nemají úmysl tady ani neoprávněně pobývat, ani neoprávněně pracovat, ale chtějí republikou jen projet," okomentoval situaci policejní prezident Martin Vondrášek.

Do Evropy míří nejčastěji západobalkánskou trasou, tedy z Turecka přes Řecko, Severní Makedonii, Srbsko, Maďarsko a Rakousko. Nejčastěji jde o uprchlíky ze Sýrie a Afghánistánu, kteří míří převážně do Německa. Většinou vlakem, nebo v upravených dodávkách a kamionech.

[chooze:article;value:485998]

Výrazně vzrostl také počet zadržených převaděčů. Loni jich v poutech skončilo 297. Policie pro ně chce teď tvrdší tresty. "My bychom chtěli dát jasný signál převaděčům, aby přes Českou republiku nejezdili. A proto bychom právě chtěli zvýšit tresty odnětí svobody v trvání třeba tří až pěti let," říká ředitel cizinecké policie Milan Majer.

V prosinci vláda prodloužila kontroly na hraničních přechodech se Slovenskem do 25. ledna. Policie vládě doporučila další prodloužení ve stávajícím režimu namátkových kontrol. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na dotaz TV Nova odpověděl, že s návrhem souhlasí. Na kontrolách by se tak už neměli podílet celníci a armáda.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.