Mikuláš bude chodit za jarního počasí, ochlazení ale na sebe nenechá dlouho čekat

Pondělí odstartuje teplotami mezi 5 až 1 °C, jinak bude zataženo, místy slabý déšť nebo mrholení, pouze na vrcholcích Krušných hor bude sněžit. Během odpoledních hodin se počasí o mnoho lišit nebude – převládat bude zataženo, místy se slabým deštěm nebo mrholením. Odpolední teploty se zastaví mezi 3 až 7 °C. Foukat bude mírný jihovýchodní vítr o rychlosti do 20 km/h, večer bude slábnout. Jaké počasí bude mezi 17. až 20. hodinou v jednotlivých krajích, ukazuje tabulka.

Kraje Počasí od 17. do 20. hodiny
Karlovarský Zataženo, slabý déšť, 3 °C
Plzeňský Zataženo, 5 až 4 °C
Ústecký Zataženo, mrholení, 5 až 4 °C
Středočeský a Praha Zataženo, mrholení, 6 až 4 °C
Liberecký Zataženo, 4 °C
Pardubický a Královéhradecký Zataženo, 6 až 5 °C
Vysočina Zataženo, 4 až 3 °C 
Olomoucký Zataženo, slabý déšť, 4 až 3 °C
Moravskoslezský Zataženo, 5 až 4 °C
Jihomoravský Zataženo, slabý déšť, 5 °C
Zlínský Zataženo, mrholení, 6 °C
Zdroj: TN.cz

Trochu mikulášské statistiky

Na 5. prosince bylo nejtepleji v roce 1961 s odpoledními teplotami přes 17 °C, na Frýdecko-Místecku bylo dokonce 19 °C. V posledních letech byly teploty výrazně nadprůměrné v letech 2006, to bylo až 14 °C, a 2015 (12 °C). Naopak celodenní mrazy jsme skloňovali v letech 2016, 2010 a 1995. Velká mikulášská povodeň přišla v roce 1539. Opravdu na sněhu chodil Mikuláš v roce 2013 – ve vyšších polohách leželo i přes 20 cm sněhu.

[chooze:article;value:477408]

​Hned od úterý se začne ochlazovat

Postupné ochlazování přijde od úterý – postupně se bude hranice sněžení snižovat do nižších nadmořských výšek. A po ránu při poklesu teplot pod bod mrazu se budou opět tvořit zmrazky nebo lokální náledí. I nadále bude převládat velká oblačnost. V úterý bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo mrholení, zpočátku dne na horách sněžení, postupně sněžení od vyšších poloh. Ranní teploty 3 až -1 °C. Denní teploty 1 až 5 °C.

Ve středu bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo déšť se sněhem, od vyšších poloh sněžení. Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 1 až 5 °C. Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, místy déšť nebo déšť se sněhem, od vyšších poloh sněžení. Ranní teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 1 až 5 °C. V pátek bude zataženo až oblačno, místy déšť se sněhem, od středních poloh sněžení. Ranní teploty 1 až -3 °C. Denní teploty 1 až 5 °C.

V Ostravě si děti užily Mikuláše už v sobotu. Městem projel mikulášský vlak:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.