Miladě dluží desítky tisíc. Na dodavatele energií se kupí stížnosti, úřad je bezradný

Na peníze, které jí má vrátit dodavatel energií, paní Milada Rochlová čeká už od podzimu. A nejedná se o zanedbatelnou částku. Přeplatek činí 26 600 korun. Jeho splatnost byla 11. listopadu, tedy před čtyřmi měsíci. "Vůbec mi to neposlali a neberou mi telefon. Posílala jsem jim i doporučený dopis a taky žádná odezva. Nevím, co s tím mám dělat," posteskla si.

Na infolinku společnosti Elgas Energy přitom prý volá každý den. Dřív neměla problém se tam dovolat, od listopadu jí to ale nezvedli ani jednou. Na infolinku zkoušela volat i redakce TN.cz. Půlhodinová snaha ale nikam nevedla, s operátorem se spojit nepodařilo. Bez úspěchu skončil i pokus o komunikaci prostřednictvím e-mailu a snaha spojit se s vedením firmy.

Stížností je mnoho

Paní Milada není jedinou zákaznicí, která má s dodavatelem problém. "Mohu potvrdit, že stížnosti na tohoto dodavatele evidujeme a řešíme. Aktuálně u něj probíhají kontroly, jejichž výsledky nelze předjímat," sdělil tiskový mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Jan Hamrník.

[chooze:article;value:476976]

​Naznačil, že Elgas Energy je problematická firma. "Řízení s jednotlivými dodavateli či zprostředkovateli podrobně nemůžeme komentovat, Elgas ovšem opravdu patří, co se týká podání spotřebitelů, mezi často zmiňované společnosti," prozradil Hamrník. O potížích s tímto dodavatelem web TN.cz informoval už loni v říjnu (článek si můžete přečíst zde).

Na Elgas Energy si lidé hodně stěžují i na sociálních sítích. Ve facebookové skupině Energetické úspory se jméno dodavatele objevuje často. Stížnosti zahrnují špatnou komunikaci, extrémní navýšení záloh či výhrůžky přerušením dodávek energií, přestože zákazník své závazky plní.

"Elgas mě bombarduje nesmyslnými upomínkami, pokutami a vyhrožují, že odpojí elektřinu, jen proto, že mají bordel v systému a nevidí, že nic nedlužím. Neberou telefony, neodpovídají na maily," popsal svou zkušenost loni v září jeden zákazník. "Jedním slovem tragédie. Dluží zhruba 15 tisíc, k vrácení/vyúčtování se nemají, nekomunikují," svěřil se o měsíc později s problémem jiný zákazník.

[chooze:article;value:480148]

​Další žena prozradila, že čeká měsíce na fakturu. Smlouvu měla u Moravské plynárenské, její závazky si ale převzala Elgas Energy. Jak je to možné? Odpověď částečně poskytují informace z obchodního rejstříku, které na firmu vrhají ještě horší světlo.

Kdo stojí za Elgas Energy?

Společnost Elgas Energy vznikla před deseti lety a od té doby několikrát změnila sídlo, předmět podnikání a jednatele. Současným jednatelem je od prosince loňského roku Jaroslav Kolman, který má trvalý pobyt na městském úřadě ve Vlašimi. Předtím společnost zastupovala Dana Votýpková, která figurovala ve firmách Energie na doma, Moravská plynárenská, Strong energy, Zelená elektřina a nyní je v čele Českého energetického holdingu, který je spolumajitelem právě firmy Elgas Energy.

S Elgas je spojeno ještě jedno důležité jméno, a to Tomáš Zabloudil. Oficiálně ji nezastupuje, podle obchodního rejstříku je ale jeho podnikání s ní a Danou Votýpkovou silně provázané. Založil či zastupoval celou řadu energetických společností, včetně již zmíněné Moravské plynárenské a Energie na doma, ale také Stabil Energy.

[chooze:article;value:469775]

​Poslední zmíněná firma je nechvalně známá tím, že před čtyřmi lety dostala za opakované porušování energetického zákona rekordní pokutu ve výši čtyř milionů korun. V tiskové zprávě tehdy Energetický regulační úřad uvedl, že dodavatel dostal takto vysokou sankci za nekalé obchodní praktiky a další stovky přestupků. "V jediném správním řízení bylo této společnosti prokázáno 1 179 přestupků," prozradil člen rady ERÚ Jan Pokorný.

Nakonec ERÚ firmě odebral licenci, aby nemohla dál podnikat v oblasti energií. Zákazníci pak obdrželi dopisy, že závazky přebírá Zelená elektřina, jejíž jednatelkou byla Dana Votýpková. Tomáš Zabloudil s energiemi podnikal dál, stačilo založit nové firmy.

Díra v zákoně

Podle zákona totiž sice ERÚ může firmě odebrat licenci, fyzická osoba ale může klidně hned druhý den požádat o novou. Jednou z podmínek je sice trestní bezúhonnost, porušování energetického zákona je ale pouze přestupek. Na tuto díru v zákoně upozorňuje právě i ERÚ a ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) si jí je vědomo. Napravit by to měla připravovaná novela.

[chooze:article;value:489891]

​"S úpravami podmínek pro činnost obchodníků počítáme v další novele energetického zákona. Cílem je omezit získání nové licence pro subjekty s účastí osob, které byly členy orgánů obchodníků, kteří zkrachovali či ukončili dodávky, případně jimž byla zrušena licence pro porušování právních předpisů, což by mělo přispět k vyšší úrovni vymahatelnosti práva," sdělil redakci TN.cz mluvčí MPO Marek Vošahlík.

A co se týče zákazníků Elgas Energy, mluvčí ERÚ doporučuje mít veškerou komunikaci s dodavatelem prokazatelnou a doložitelnou, například ve formě doporučeného dopisu nebo zprávy přes datovou schránku. Paní Milada a všichni, kdo řeší stejný problém, podle Hamrníka mohou okamžitě vypovědět smlouvu a vrácení přeplatku případně řešit formou exekuce. Podat návrh mohou přímo u ERÚ, úřad má pro tyto případy návod na svých webových stránkách.

Loni v prosinci poslanci schválili novelu energetického zákona, která stanovila cenový strop pro výrobu elektřiny:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.