Miliardář chce s další ponorkou k Titaniku. Tragédie se nebojí

[chooze:gallery;value:32209]

​K Titaniku se Connor chce dostat v ponorce pro dva lidi, jejíž vývoj stál asi 20 milionů dolarů (454 milionů korun). "Chci lidem na celém světě ukázat, že oceán je sice nesmírně mocný, ale může být nádherný, příjemný a může opravdu změnit život, pokud na to jdete správným způsobem," řekl pro Wall Street Journal.

Společně se spoluzakladatelem společnosti Triton Submarines Patrickem Laheym chce putovat k troskám asi 3,7 kilometru hluboko. Na cestu se navíc plánuje vydávat opakovaně. 

"Patrick o tom přemýšlel a navrhoval to více než deset let. Ale neměli jsme k dispozici materiály a technologie," uvedl Connor. "Tuhle ponorku byste před pěti lety nemohli postavit," dodal.

[chooze:article;value:515687]

Společně chtějí dokázat, že se cesta k Titaniku dá dokázat i bez katastrofy. Loni v červnu totiž na palubě ponorky Titan společnosti OceanGate při implozi zemřelo pět lidí.

Hned pár dní po tragédii Connor údajně volal Laheymu a chtěl po něm, ať postaví lepší ponorku. "Musíme postavit ponorku, která se dokáže opakovaně a bezpečně ponořit do hloubky na úroveň Titaniku a ukázat světu, že to je možné, že Titan byl jen výstřelek," citoval Lahey Connora.

Zatím ale není jasné, kdy dvojice vyrazí, upozornil New York Post. Connor už dříve společnost OceanGate kritizoval za to, že nedodržovala bezpečnostní standardy. 

Firma chce vyzvednout artefakty z Titaniku, americká vláda je proti (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.