Milion zvířat ročně bude krutě umírat. Ochranáři zuří kvůli unikátní farmě

Chov krav, ovcí nebo prasat je ve světě běžná záležitost. Nyní by ale měla vzniknout vůbec první komerční farma s chobotnicemi. Na Kanárských ostrovech by mělo být každý rok chováno milion těchto zvířat, uvedl web BBC

Farmu chce založit společnost Nueva Pescanova, která se ale stala terčem kritiky od vědců i aktivistů. Organizace Eurogroup for Animals totiž nyní získala důvěrné dokumenty, které popisují, jak by měla farma fungovat, a poskytla je médiím.

Organizace upozorňuje, že španělská farma plánuje chobotnice chovat a zabíjet znepokojivými způsoby. Mimo jiné prý chce zvířata chovat v přeplněných podvodních nádržích, což má mít za následek špatné životní podmínky těchto tvorů. Chobotnice jsou totiž přirozeně samotářská zvířata, a hrozí tak riziko jejich agresivity, a dokonce kanibalismu. Zvířata prý také budou 24 hodin denně vystaveny nepřirozenému světlu, aby se zvýšila jejich reprodukce, což způsobí nepřiměřený stres kvůli jejich averzi ke světlu.

Aktivistům vadí také způsob zabíjení zvířat ledem, který označují za "krutý". Podle organizace bylo vědecky prokázáno, že tato metoda způsobuje značnou bolest, strach a také pomalou smrt. "Zabít je ledem by bylo velmi kruté a nemělo by to být dovoleno," řekl BBC neurovědec Peter Tse. Dodal, že chobotnice jsou "inteligentní jako kočky". 

[chooze:article;value:260698]

​Plány na vybudování farem s chobotnicemi se ve světě objevují dlouhodobě. Poptávka po chobotnicových pokrmech navíc stále roste. Chov těchto hlavonožců je ovšem komplikovaný a teprve v roce 2019 společnost Nueva Pescanova oznámila, že učinila vědecký průlom a zvládne tato zvířata chovat na maso. Nyní už prý poslala návrh na chov Generálnímu ředitelství rybolovu Kanárských ostrovů. Společnost popírá, že by chobotnice při chovu trpěly.

Nevole ve světě

Přestože ještě nikde ve světě intenzivní chov chobotnic neprobíhá, tak například zákonodárci v americkém státě Washington navrhli zakázat tuto praxi ještě předtím, než vůbec začne. Supermarket Tesco zase ve Velké Británii přestal prodávat ryby, které byly zabity pomocí ledu, jak právě plánují Španělé u chobotnic.

Chobotnice jsou hodně zvědavé. Potápěčům se podařilo natočit, jak si jedna udělala několik selfíček:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.