Milovník žen a textař, jehož hity zná každý. Jiří Štaidl by slavil 80. narozeniny

Uměl peníze vydělat, ale i neskutečně rychle utratit. Elegán, bonviván, milovník žen a neuvěřitelně talentovaný textař a manažer. To byl Jiří Štaidl. Jako by tušil, že mu život poskytne jen 30 let života. Každou chvíli si dokázal plně vychutnat a zůstalo po něm zhruba 200 písňových textů, které jsou šlágry dodnes.

Cestu ukázal Semafor

Před 50 lety se Jiří a Ladislav potkali v divadle Semafor s Karlem Gottem. To už byla na světě píseň Tam za vodou v rákosí, kterou Waldemar Matuška a Eva Pilarová dostali na vrchol. Po dvou letech se zdála prkna věhlasného divadla pro tolik osobností úzká, a Jiří Štaidl se tak stal šéfem Divadla Apollo. Tam s ním přišel i Gott a Pavlína Filipovská.

[chooze:article;value:467453]

​Po návratu z Las Vegas se chtěl Gott věnovat koncertování, a divadlo tak opustil. Jiří ještě angažoval Petra Spáleného, aby se nadále oddal textování a manažerské práci okolo pěvecké jedničky.

Okouzlil nejen hitem Lady Carneval

Nejslavnějším Štaidlovým textem je zřejmě Lady Carneval, ale tleskalo se i bronzové písni z Bratislavské lyry Hej, páni konšelé, která byla po okupaci dána do trezoru. Jiří napsal texty na melodie Karla Svobody do filmu Noc na Karlštejně, skládal zároveň pro hudbu svého bratra Ladislava. Stačí připomenout Kávu si osladím, Přijela pouť nebo Mistrál.

Každé Vánoce slýcháme v Popelce píseň Kdepak ty ptáčku hnízdo máš. Dokončení filmu Hvězda padá vzhůru podle svého scénáře v hlavní roli s Karlem Gottem a Jiřím Sovákem se ale nedožil.

Rok a půl po tragické nehodě své životní lásky, kterou byla krasobruslařka Hana Mašková, se rychlá jízda stala ve 30 letech osudnou i jemu. Svou noblesou kromě evropské šampiónky Maškové okouzlil i Vlastu Kahovcovou, Dádu Patrasovou či Ivanu Zelníčkovou (později Trumpovou).

Podívejte se na reportáž ke 40 letům od smrti Jiřího Štaidla (2013):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.