Mimořádně silná polární záře uchvátila Čechy. Ještě není konec, tvrdí odborníci

[chooze:gallery;value:35855]

Na to, že existuje velká šance, že uvidíme polární záři, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek ráno. Jak silná ale bude, si odborníci netroufali říct. Se setměním už ovšem bylo zřejmé, že páteční polární záře bude neobvykle silná. Nakonec ale předčila veškerá očekávání. Byla totiž dokonce nejsilnější od roku 2003.

Polární záři způsobily erupce na Slunci, ke kterým došlo v několika minulých dnech. Náraz otřásl magnetometry po celém světě a vyvolal extrémní geomagnetickou bouři, píše web Space Weather. Vyvržený materiál pak v několika vlnách putoval směrem k Zemi.

Silnou polární záři tak mohli pozorovat lidé nejen v Česku, ale po celém světě. Někteří úplně poprvé. "Nádhera. Konečně jsem se i já dočkala, po tolika letech," obdivovala záři jedna z uživatelek facebooku. "Poprvé v životě, i ve městě je krásně vidět pouhým okem," měla radost další z mnoha užaslých pozorovatelek.

Záře některé lidi ohromila natolik, že měli dojem, jako kdyby vůbec nebyli v Česku. "Přímo nad hlavou. Je to vůbec u nás možné takto silně? Vypadalo to opravdu jako ze záběrů někde v Norsku, kdy stojí přímo pod ní a je krásně vidět vlnění," neskrýval nadšení například Honza Janda na síti X.

[chooze:article;value:554769]

"První silnou jsem prošvihl, počkat se ale vyplatilo. Dvacet minut s otevřenou pusou koukám na nebe. A jaké by to teprve bylo bez světelného smogu..." zněl komentář Ondřeje Puzcoka. "Křenov, také to bylo nádherné, to se jen tak nevidí," napsala obyvatelka této obce. 

Na některých místech ale i tak lidé štěstí neměli a záři neviděli. Zklamaný byl například David Hanzlík z Holešova ve Zlínském kraji. "Je možné, že u nás skoro nic?" napsal na sociální síť. Záře podle několika komentářů nebyla viditelná ani v Plzni nebo na Pradědu. 

Pro ty, kteří si pohled na rozzářenou oblohu v noci na sobotu neužili, mají odborníci dobrou zprávu. Polární záři bude totiž podle předpovědi možné pozorovat i v noci na neděli.

Podívejte se na záběry polární záře nad Českem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.