Mimořádný objev archeologů! Na trase D35 našli evropský unikát

[chooze:gallery;value:36248]

Mohyla u Hradce Králové má několik unikátních triumfů. "Jedná se o příklad jednoho z nejstarších pohřebních monumentů v Evropě. Tyto památky se zde objevily asi před šesti tisíci lety. Tato konkrétní je zajímavá tím, že je první z východních Čech," uvedl archeolog Petr Krištuf.

Zároveň je unikátní v tom, že je jednou z nejdelších v Evropě. "Na délku má zhruba 200 metrů, přičemž běžně se tyto mohyly pohybují kolem 100 metrů. V nejširším bodě pak měří lehce přes 15 metrů," upřesnil Krištuf.

[chooze:article;value:547545]

Přestože se jedná o takové velké stavby, bývá v nich většinou pohřben jen jeden člověk. I v tomto je nalezená mohyla jiná. "Do této byli postupně přidáni další tři lidé," sdělil Krištuf. Následně doplnil, že se jednalo nejspíše o kultovní místo tehdejších obyvatel. "Byla viditelná stovky let, v jejím okolí jsme našli zhruba dalších 30 hrobů," uvedl.

Z pláště mohyly se ovšem už nic nezachovalo. "Je to běžná situace, protože většina mohyl tohoto období leží v dlouhodobě zemědělsky využívaných oblastech a jejich náspy byly dávno rozorány. Zachoval se pouze žlab po jejím obvodu," poznamenala vedoucí terénního výzkumu Sylva Tichá Bambasová.

Archeologové provádějí na trase plánované dálnice D35 záchranné výzkumy od roku 2022. Za tu dobu našli několik desítek pravěkých objektů. "Jedná se převážně o hrobky či starobylá sídliště," prozradil Marek Bartoš z Archeologického centra Olomouc.

Archeologové odhalili sedm tisíc let starou studnu. Našli ji na Pardubicku (03/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.