Mimořádný příspěvek na děti nebude. Jurečka popsal, jak jinak stát rodinám pomůže

Rodiče letos nedostanou 5 000 korun na dítě, které přišly na účty loni. "Takováto míra podpory v této podobě nebude letos aplikovaná," oznámil Jurečka.

Lidé, kteří před začátkem školního roku nemají peníze na školní pomůcky, si mají zažádat o dávky. "Slouží mimořádná okamžitá pomoc, je to dávka, která je testovaná na otázku výše příjmu i otázku majetku," sdělil.

"Poběží dál i od 1. září projekt obědů do škol. Je to projekt, který vlastně pokračuje s novým programovým obdobím, je financován z evropských prostředků," řekl ministr. "Ve školním roce 2022/2023 pomohl zafinancovat obědy u bezmála deseti tisíců dětí," dodal.

Důležitá je spolupráce ředitele. Prostředky čerpá zřizovatel přes kraj.

[chooze:article;value:518252]

Promluvil také o náhradním výživném. "Bylo nastaveno na dobu 24 měsíců. Ta se vyčerpala u prvních žadatelů 1. června letošního roku. My jsme připravili novelu, která dobu prodlouží na 48 měsíců, zároveň v mezičase s resortem ministerstva spravedlnosti budeme hledat cesty, jak zvýšit efektivitu vymáhání náhradního výživného," uvedl Jurečka. Stát totiž peníze po lidech, kteří výživné druhému rodiči neplatili, chce zpátky.

Než se lhůta prodlouží, dostanou rodiče, kteří výživné potřebují, právě zmíněnou mimořádnou okamžitou dávku.

Nedostatek školek

Spousta rodičů řeší, že pro jejich děti není prostor ve školkách. "V březnu jsme vypsali opravdu masivní výzvu na podporu budování kapacit dětských skupin. Ta výzva je v obsahu více než sedmi miliard korun. Máme do roku 2029 vyčleněno 8,9 miliardy korun," prohlásil Jurečka. Peníze poslouží k rekonstrukcím, nákupu nemovitostí či na jejich výstavbu. Ministr vyzval starosty, aby peníze využívali.

[chooze:article;value:518037]

Zvažuje také, že obce, ve kterých dlouhodobě nebudou mít rodiče kam dát své malé ratolesti, budou sankcionovány. "Bude například dočasně snížena část finančního příspěvku z rozpočtového určení daní," avizoval předseda KDU-ČSL.

Terénní chůvy

Ministerstvo chce také zavést takzvané terénní chůvy. "Celé řadě rodičů, kteří se stávají rodiči v nízkém věku, kdy ještě nejsou plnoletí, chybí někdo, kdo by jim pomohl, kdo by je připravil, kdo by jim pomáhal s tím, aby si uvědomovali rodičovské kompetence, aby dobře zvládali svou vlastní domácnost," vysvětlil Jurečka.

[chooze:article;value:516074]

Chův mají být desítky. Podnět k pomoci by dali například lékaři. Rozhodli by sociální pracovníci na obci s rozšířenou působností. Terénní chůvy by maximálně 300 hodin ročně pomáhaly rodičům. Převážně by mladým lidem dávaly rady, jak vše zvládat.

"V okamžiku, kdy by například jedno dítě muselo být hospitalizováno v noci a osoba nemá někoho blízkého, kdo by mohl pečovat o jedno nebo další dítě, byla by chvilkově operativní možnost, jak toto vyřešit," poznamenal Jurečka. Takové případy by však měly být výjimečné.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.