Mimořádný úspěch pražské zoo. Mládě luskouna je teprve druhé v Evropě

Pražská zoologická zahrada se chlubí nových unikátním přírůstkem. "Narodilo se další mládě luskouna krátkoocasého, druhé v Evropě!" informoval na sociální síti ředitel zahrady Miroslav Bobek.

"Mládě má hmotnost 141 gramů (bez pupečníku) a jeho rodiči jsou opět samice Run Hou Tang a samec Guo Bao. Je vyspělejší a aktivnější, než byla Šiška. Snaží se sát mateřské mléko, je však otázka, zda ho také nebude nutno přikrmovat uměle," dodal Miroslav Bobek.

První mládě luskouna narozené v Evropě přišlo na svět v pražské zoo počátkem loňského roku. Samička dostala jméno Šiška a hned se stala slavnou. Stovky návštěvníků zahrady si ji tehdy nenechaly ujít. Luskouni jsou noční tvorové, a zahlédnout je tedy není jednoduché, přesto se to některým hostům povedlo. 

[chooze:article;value:561763]

Dva luskouny získala pražská zoo v roce 2022. Jejich chov je velmi náročný a je důležité je krmit speciální výživou, kterou jim chovatelé připravují do takzvané protihltací misky. "Na rozdíl od jiných hmyzožravých savců je velmi obtížné připravit pro něj náhradní potravu. Základem kaše jsou larvy včelích trubců," řekl tehdy po narození Šišky ředitel Bobek.  

Zoologická zahrada v české metropoli je jednou ze dvou v Evropě, které luskouny chovají. Ta druhá je v Lipsku.

Luskouni jako jediní savci mají tělo pokryté šupinami, takže na první pohled působí dojmem plazů. Tato zvířata mají dokonce i svůj světový den, který připadá vždy na třetí únorovou sobotu. Svátek má upozornit na výjimečnost těchto savců a jejich ohrožení nelegálním lovem a obchodem.

Světový unikát v Jihlavě: Vzácné levhartí mládě porodila samice, u níž to nikdo nečekal (6/2024):  

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.