Mimozemšťané o nás už asi vědí, říkají vědci. Lidstvo pro to udělalo maximum

Fantazie snílků nebo také seriózní vědecké bádání. O mimozemských civilizacích už se toho sepsalo mnoho, o možných důkazech se dá spíše spekulovat. Britská BBC ale otázku otočila. Mohou mimozemské civilizace vědět o nás?

Odpověď nemůže být jednoznačná, nicméně pro to, aby se o nás vědělo, podle odborníků děláme maximum. "Postavte si zrcadlo ve vesmíru. Co by ti ostatní viděli?" ptá se Jacqueline Fahertyová, astrofyzička z Amerického přírodovědného muzea citovaná britským veřejnoprávním médiem.  

[chooze:article;value:527232]

​Na otázku se snaží mimo jiné odpovědět Howard Isaacson, astronom z Kalifornské univerzity v Berkeley. "Země nestydatě vysílá svou vlastní přítomnost do galaxie již asi sto let. Nejpozoruhodnějším obdobím bylo od roku 1900 do 2. světové války," připomíná astronom.

Tehdy se totiž pro rádiové přenosy využívaly mnohem silnější vysílače než ty, které přišly později. Důležité jsou též vesmírné sondy, z nichž některé už dokonce opustily Sluneční soustavu. Pokud by mimozemské civilizace byly vyspělé, lze též předpokládat, že by disponovaly různými pokročilými nástroji, pomocí nichž by se naše existence dala snadno odhalit.

Vědci též připomínají, že už bylo objeveno asi 5 500 exoplanet obíhajících okolo svých hvězd podobně jako planeta Země. Podrobné informace o nich přináší web americké vesmírné agentury NASA. Právě tato vesmírná tělesa patří podle vědců mezi možné domovy mimozemských civilizací. 

Děsivý úkaz na obloze. Blesk zobrazil obličej mimozemšťana (8/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.