Minimální mzda bude ještě vyšší, než se čekalo. O 200 korun, oznámil Jurečka

Navýšení minimální mzdy je jedním z plánů současného ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky. Ten už na začátku srpna oznámil, že od příštího roku poprvé přesáhne hranici 20 tisíc korun. V tuto chvíli činí 18 900 korun.

Vzrůst měla o 1 700 korun, což patří mezi největší navýšení v historii. Jurečka v nedělním dílu Otázek Václava Moravce prohlásil, že oproti původním plánům bude příští rok spodní hranice mezd ještě vyšší.

[chooze:article;value:571154]

​Konkrétně půjde o dalších 200 korun. "Na příští rok máme aktuálně dopočítáno, že minimální mzda bude růst o 1 900 korun až na 20 800 korun. Je to bezprecedentní navýšení," zdůraznil Jurečka.

To se má podle ministra promítnout i do životů zaměstnanců ve státních službách. "Tím pro zhruba dalších 500 tisíc lidí v platové sféře porostou mzdy. Tento krok dlouhodobě pomůže nejen lidem, kteří berou minimální mzdu, ale i lidem v nízkých platových sférách," dodal Jurečka.

Vláda Petra Fialy (ODS) už dříve prohlásila, že zvyšování minimálních mezd je jednou z jejích priorit. V plánu má zajistit její navýšení ze současných 41 procent vůči průměrně mzdě až na 47 procent. Dosáhnout toho chce postupnou valorizací do roku 2029.

Němci mají vyšší minimální mzdu než Češi průměrnou. A nejsou sami:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.