Minimální mzda, důchody i výchovné. Podívejte se, kde vám stát přidá. PŘEHLED

Rok 2023 přináší změny ve výši minimální mzdy či základní výměry důchodů. Mění se i pravidla v čerpání vybraných druhů dávek. Redakce TN.cz vám přináší přehled některých změn, které tento rok v sociální sféře nastanou.

Minimální mzda

První změnou, která v tomto roce nastává, je zvýšení minimální mzdy. Ta v minulém roce činila 16 200 korun. Nově se navýšila na 17 300 korun. Tato valorizace se týká pouze pracovních kategorií 1 až 8. Pro všechny ostatní kategorie zůstává výše stejná jako v minulém roce.

[chooze:article;value:480574]

Jak se zvyšuje minimální mzda platící pro vaši kategorii, naleznete v následující tabulce:

Důchody a výchovné

Další novinkou, která v tomto roce nastala, je zvýšení základní výměry důchodů. Ta nově stoupla na 4 040 korun. Lidé ve starobním důchodu si navíc polepší o výchovné, které bude činit 500 korun měsíčně za každé vychované dítě. "Jedná se o zvýšení důchodu a také jakousi odměnu osobám, které převážně pečovaly o děti a vychovávaly je," vysvětluje Martina Farářová, manažerka HR & Payroll oddělení společnosti Mazars.

O tuto částku se zvyšuje procentní výměra lidem, kteří převážně pečovali o děti a vychovávali je. O tuto částku nemusí žádat ženy důchodkyně, kterým se kvůli dětem snižoval důchodový věk, a také ženy, které podaly žádost o důchod do konce roku 2022.

[chooze:article;value:482281]

Požádat naopak musí muži, kteří vychovávali děti, a ženy, kterým se výchova dětí nezapočítala. Lidé, kteří podají žádost o starobní důchod po konci prosince 2022, podají žádost o výchovné spolu s tou o důchod. Uvedená částka se bude pravidelně zvyšovat od roku 2024.

Otcovská dovolená

Změna nastává i u otcovské dovolené. Novela z 1. prosince loňského roku ji nově zavádí jako důležitou osobní překážku na straně zaměstnance. "Otcovská dovolená je jednou z dávek nemocenského pojištění a náleží otci dítěte v souvislosti s péčí o novorozené dítě v délce dvou týdnů," uvedla Farářová.  

Nástup si stanovuje zaměstnanec dle vlastního uvážení v období 6 týdnů po narození dítěte. Tuto dávku stát nově přiznává i otcům, jejichž dítě se narodilo mrtvé nebo zemřelo do 6 týdnů od narození. Nárok na tuto dávku má otec v případě, že je zapsán v rodném listu dítěte a účastnil se na nemocenském pojištění.

"Kromě otců může mít nárok na otcovskou také muž či žena pečující o dítě, které převzal/a do péče na základě rozhodnutí příslušného orgánu," dodala Farářová.

Od ledna se zvyšuje minimální mzda. Podle odborníků je to vzhledem k aktuální situaci málo:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.