Minimum spánku a plazení se v kouři. Reportérka si vyzkoušela kurz přežití

Kurz přežití nabízí kromě teorie i hodně drsnou praxi. Týden v maskáčích, minimum spánku a navrch plazení v tunelu, kterému vojáci s oblibou přezdívají udírna. Účastníky čeká také například simulovaný útěk z města, které se dostalo pod palbu. Při něm vojáci nešetřili dýmovnicemi a kulisy bombardovaných budov pro věrnější zážitek navíc podpálili.

Civilisté tak mají v relativně bezpečném prostředí možnost poznat, jak může vypadat válka a psychicky se na ni připravit. "Jejich úkolem je překonat všechny překážky a uniknout ze základny," dodává velitel kurzu Radim Brloh.

Jednou z účastnic je i reportérka zpravodajství televize Nova Lucie Hlubučková, která loni po zahájení ruské invaze odjela natáčet na Ukrajinu. "Byla jsem na Ukrajině a uvědomila jsem si, že takový výcvik by se mi mohl opravdu hodit," vysvětlovala svou motivaci k účasti na kurzu.

[chooze:article;value:499394]

Kromě novinářů se do kurzu přihlásili budoucí diplomaté nebo lidé, kteří se chystají do válečné zóny. Po zkoušce ohněm a kouřem projdou zdravotním výcvikem a čeká je i lekce vyjednávaní při zadržení nebo výcvik toho, jak se správně krýt před palbou.

Kurz pořádá armáda už 30 let a za tu dobu jím prošlo přes 450 účastníků. Statistiky těch, kteří odpadli, vojáci nevedou. Jen v poslední skupině ale museli dva lidé předčasně skončit ze zdravotních důvodů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.