Ministerstva nastínila, na čem ušetří miliardy. Úspory se dotknou i běžných lidí

V souvislosti s úsporami na ministerstvech připomeňme, že vládní konsolidační balíček obsahuje návrh snížení provozních výdajů o pět procent na každém resortu. Náklady na provoz státu se mají snížit o více než 11 miliard korun. Dalších bez mála 10 miliard chce vláda ušetřit na snížení objemu platů ve státní sféře. 

Balíček s konkrétními opatřeními vláda představila už před pěti týdny. Redakce TN.cz proto oslovila jednotlivá ministerstva s dotazem, jakých oblastí se škrty dotknou nejvíce a zda už rozhodla o konkrétních opatřeních. 

Ministerstvo financí

Už letos podle Gabriely Krušinové z ministerstva financí resort zrušil 77 poboček finančních úřadů, čímž v následujících dvou letech ušetří 150 milionů korun. "Pro další úspory v provozních nákladech budeme pokračovat ve vyhodnocování agend a následně přistoupíme k jejich další optimalizaci," sdělila Krušinová.

​Ministerstvo dle svého tvrzení šetří i snížením spotřeby energií a redukcí služebních aut. Do budoucna je prý chce úplně nahradit užíváním MHD a sdílených vozidel. Na platy svých zaměstnanců sahat nechce, ušetřit chce snížením pracovních míst. 

[chooze:article;value:507286]

Ministerstvo průmyslu a obchodu

Konkrétní podobu opatření ministerstvo průmyslu oznámí později, stejně jako resort financí ale bude redukovat například počet pracovních míst a hledat energetické úspory. "Letos dokončíme rekonstrukce dvou budov s cílem snížení jejich energetické náročnosti, kde je očekávána úspora energií okolo 35 %," sdělil mluvčí ministerstva Marek Vošahlík. 

Ministerstvo práce a sociálních věcí

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce analyzovat své personální kapacity a na základě toho upravit svou organizační strukturu a opět zredukovat počet míst. Hromadné propouštění neočekává, chce zásadně omezit neobsazená místa. 

Spořit chce i na dotacích, i tuto oblast ale musí teprve zanalyzovat. Většina těchto financí jde totiž do sociálních služeb a zredukovat se tak nedají. Přesto některé úspory pocítí i běžní lidé. "Počítáme například s významnou úsporou v případě podpory v nezaměstnanosti," objasnil mluvčí resortu Jakub Augusta. Dodal, že ministerstvo také zpracovává úpravu platů ústavních činitelů, soudců a státních zástupců. 

[chooze:article;value:508061]

​Ministerstvo vnitra

Ministerstvo vnitra zatím odmítlo uvést podrobnější informace, jako důvod uvedlo probíhající politická jednání. Tisková mluvčí Hana Malá redakci TN.cz prozradila, že konečná podoba rozpočtu resortu bude známá nejdříve po prázdninách. Zdůraznila ale, že platy zaměstnanců kritické infrastruktury seškrtány nebudou. "Co se týká platů policistů a hasičů, ministr vnitra veřejně deklaroval, že se tzv. úsporný balíček jejich platů nedotkne," ubezpečila. 

Ministerstvo zdravotnictví

Zato ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už má o škrtech poměrně jasno. "Máme předem naplánované, kde úspory budou. Nebudou se žádným způsobem týkat snižování platů zaměstnanců. My digitalizujeme, propojujeme agendu. Některé úseky už jsme zrušili, a zredukovali jsme tím počet zaměstnanců a neobsazených míst," prozradil. 

Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství, stejně jako ostatní resorty, také hledá úspory v personální oblasti. "Budou revidovány, případně spojovány nebo rušeny některé pozice související nebo příbuzné agendy s cílem dosažení úspory v rámci objemu prostředků na platy," uvedl mluvčí Vojtěch Bílý. Na seznamu se opět objevily i energetické úspory nebo digitalizace, která má mít za cíl například snížení množství tiskového materiálu. 

[chooze:article;value:507696]

Ministerstvo pro místní rozvoj

Ministerstvo pro místní rozvoj avizovalo, že konkrétní postup zaujme na základě vývoje situace. "U platů hraje značnou roli přirozená fluktuace zaměstnanců, která se pohybuje v řádu 3 až 7 %. Nepočítáme s větším propouštěním, spíše půjdeme cestou, kdy například neobsadíme pracovní pozici uvolněnou odchodem zaměstnance do důchodu apod. Teprve musíme provést propočty a počkat na výsledná čísla schváleného rozpočtu," vysvětlil Petr Waleczko z tiskového oddělení resortu. 

Ministerstvo zahraničních věcí

Resort, který má na starosti zahraniční agendu České republiky, opatření nijak nepřiblížil. "Konečnou podobu dosud neznáme, vše je ve fázi vládních jednání a schvalování," vyjádřil se tamní tiskový odbor. O ministru zahraničí Janu Lipavském (Piráti) se ale před dvěma týdny hovořilo jako o prvním ministru, který se balíčku vzepřel (viz tento článek). 

Už nyní jsou podle něj peníze na platy zaměstnanců nedostatečné a vyjádřil obavy o udržování ambasád po světě a diplomatickou aktivitu. Tiskové oddělení ale konstatovalo, že se jich úspory dotknou stejně jako všech ostatních resortů. 

Ministerstvo školství

Ani ministerstvo školství svůj plán škrtů nespecifikovalo. Situaci aktuálně analyzuje a je připravené svým závazkům dostát. Jak, to ale zatím neví. "Způsoby, jak toho docílit, budou v následujícím období předmětem interních jednání v rámci přípravy rozpočtu pro rok 2024," uvedla tisková mluvčí Aneta Lednová. 

[chooze:article;value:505235]

Ministerstvo dopravy

Podoba opatření bude ministerstvu dopravy podle jeho mluvčího Františka Jemelky jasnější zhruba na konci měsíce, kdy chce představit komplexní úspory. "Půjdeme cestou efektivity. Provedené změny musí mít efekt/smysl. Plus lze obecně říci, že ministerstvo prověřuje nezbytnost realizace stávajících agend," dodal Jemelka. 

Ministerstvo obrany

I ministerstvo obrany bude hledat úspory, zároveň ale zdůraznilo, že platí, že má vyčleněna dvě procenta HDP. Šetřit bude v oblasti zakázek, nižším nasazením vojáků na misích a v hospodaření s energiemi. "Veškerá přijatá opatření nebudou znamenat posunutí naplánovaných dodávek a služeb, ani snižování počtů zaměstnanců, ani omezování výcviku," ujasnila Simona Cigánková z tiskového odboru. 

Ministerstvo životního prostředí

"Nechal jsem si zpracovat veškeré podklady, kde jsou jednotlivé organizace pod ministerstvem životního prostředí v nájmu," řekl k úsporám ministr Petr Hladík (KDU-ČSL).

"Tlačím na to, abychom opustili všechny pronajímané prostory, abychom sídlili pouze ve státem vlastněných budovách. Krok dva je tlak na redukci v oblasti spotřeby energií. Tyto dva kroky, se domnívám, ušetří požadovaných pět procent," doplnil. Chce také restrukturalizovat některé organizace, díky čemuž by resort dosáhl i personálních úspor. 

[chooze:article;value:504746]

Ministerstvo spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti plánované škrty nijak neupřesnilo. "Úspory budou předmětem jednání v souvislosti s projednáváním rozpočtu na příští rok," informoval mluvčí resortu Vladimír Řepka. 

Ministerstvo kultury

"Úspory budou připraveny tak, aby nebyla dramaticky ohrožena žádná z oblastí kultury," zdůraznila mluvčí ministerstva kultury Ivana Awwardová. I zde se plánují již neobsazovat uvolněná místa. "Z hlediska úspor v provozních výdajích lze očekávat další dodatečné omezení v oblasti služeb či další energeticky úspornější provozní řešení," doplnila Awwardová. 

Ministerstvo pro vědu, výzkum a inovace

"Myslím si, že prostor pro úspory je v případě restrukturalizace výzkumných organizací resortu," sdělila ministryně Helena Langšádlová (TOP 09). Nevyloučila ani personální změny. 

Ministerstvo financí smetlo ze stolu novelu o pravidelné valorizaci příspěvků na péči:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.