Ministerstvo chce kvůli Ukrajině odvody i v Česku. Řeklo, jak by fungovaly

Takzvané dobrovolné předurčení má brzy projednat vláda. "Do budoucna by otevřelo další cestu k vytváření a udržování zálohy ozbrojených sil ČR už v době míru, proto jsme s ohledem na možnosti státu navrhli tento institut určený pro občany ochotné v době případné krizové situace bránit zemi," sdělil TN.cz mluvčí ministerstva obrany Jiří Táborský.

Jako první na plán upozornil deník Právo. Momentálně v Česku nefunguje povinná vojenská služba a vláda může obyvatelstvo povolat pouze, pokud parlament vyhlásí stav ohrožení nebo války. Válka na Ukrajině ale ukázala, že vojáci můžou být potřeba rychle.

"Od tří stávajících způsobů (tedy být vojákem z povolání, být vojákem v aktivní záloze, účastnit se dobrovolných vojenských cvičení) se dobrovolné předurčení vyznačuje nejnižší mírou zapojení," poznamenal Táborský. "V principu jde o to, že Armáda ČR se bude snažit vyjít vstříc zájmu občana podílet se na přípravě k obraně státu (i v určité profesi)," doplnil.

[chooze:article;value:479074]

V mírové době by dobrovolníci byli odvedeni a absolvovali by zdravotní prohlídku. Pokud by v dalších pěti letech nastala nějaká krize, mohla by je armáda povolat a prodělali by základní vojenský výcvik.

"Armáda ČR by tak ráda výhledově získala nižší jednotky tisíc dobrovolně předurčených k obsazení určitých pozic. Šlo by například o střední zdravotnický personál, IT specialisty či letecký pozemní personál," uzavřel Táborský. 

Přibývá Čechů, kteří chtějí vstoupit do armády:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.