Moderní bydlení

Ministerstvo chce zakázat elektronické cigarety. Lidé proti tomu sepsali petici

Místo ovoce, sladkostí nebo oblíbených nápojů jen jediná příchuť, a to tabáková. Ministerstvo zdravotnictví plánuje omezit elektronické cigarety, takzvané vaporizéry –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ cigarety, které zahřívají tekutinu, nikoliv přímo tabák. Proti tomu vznikla petice. Prostřednictvím internetu ji během necelého měsíce podepsalo už 11 tisíc lidí. 

"Vedou nové kuřáky, zejména mladistvé kuřáky, k tomu, aby začali kořit. S tím, že tou jejich vstupní branou jsou sladké příchutě elektronických cigaret a následně přichází ke standardním cigaretám," zdůvodňuje domnívá ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

[chooze:article;value:571702]

"Je prokázáno, že mohou pomoct přestat kouřit. Nechci říct, že by byly neškodné, to určitě nejsou, ale zdravotní riziko je velmi malé v porovnání s kouřem a samozřejmě je tady riziko závislosti, to je vždycky, když se vstřebává nikotin hodně," říká ​lékařka z Centra pro závislé na tabáku Eva Králíková.

Není tak možné předvídat, jaké dopady bude mít takzvané vapování na lidské zdraví třeba za 10 let. Vyhláška by měla začít platit už příští rok. "Jsme pro to, aby byly přísnější kontroly, aby například se zavedl licencovaný prodej, aby stát měl přehled o prodejcích elektronických cigaret i dalšího tabáku," poznamenal prezident Komory elektronického vapování Robert Hrdlička.

Podle prodejců si totiž lidé začnou opatřovat elektronické cigarety na černém trhu. Ty mohou být prý daleko škodlivější.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.